DISTRIBUIȚI
International News
Demonstrator wearing Yellow Vests (Gilets jaunes) wave a French flag during a protest against the rising of the fuel and oil prices on November 17, 2018 in Vendenheim, eastern France. French drivers seething over high fuel prices have vowed to snarl traffic across the country on November 17 in a widely supported protest that could prove the trickiest so far for President Emmanuel Macron. / AFP / Frederick FLORIN

Aproximativ 124.000 de persoane au participat sâmbătă în Franţa la 2.000 de adunări de protest faţă de creşterea taxelor la carburanţi, a anunţat la prânz ministrul de interne Christophe Castaner, transmite AFP, scrie Agerpres.

Mai multe incidente grave au avut loc în puncte de blocaj pe teritoriul ţării, a declarat ministrul, precizând că o manifestantă a fost omorâtă în Savoia şi 47 de persoane au fost rănite, dintre care trei grav.


Citește și : Pence: Asasinii jurnalistului Khashoggi vor da socoteală în faţa SUA

Totodată, forţele de ordine au reţinut 24 de persoane pentru rebeliune sau pentru că au încercat să forţeze barajele de manifestanţi.

Ministerul de Interne a indicat cinci ‘situaţii notabile’ care ‘au necesitat intervenţia forţelor de ordine’: la nivelul podului Normandia, al tunelului Mont-Blanc, pe autostrada A16 în Grande-Synthe, pe A31 în Meurthe-et-Moselle şi pe A9 în apropiere de Nîmes.

În cadrul unei şedinţe avute la prânz, ministrul Castaner şi secretarul de stat Laurent Nunez le-au reamintit prefecţilor consemnele: ‘privilegiaţi dialogul, interveniţi atunci când păstrarea ordinii publice o impune, semnalaţi infracţiunile’.

‘Niciun blocaj nu va fi tolerat de Ministerul de Interne’, au amintit ei, potrivit unui comunicat.

Citește și : Submarinul argentinian San Juan – localizat în Oceanul Atlantic, la un an după dispariția sa

Totodată, cei doi responsabili ‘şi-au exprimat via emoţie şi tristeţea în urma decesului accidental’ al unei manifestante, survenit sâmbătă dimineaţa la barajul de la Pont-de-Beauvoisin (Savoia), şi au adresat condoleanţe apropiaţilor victimei.

‘Acest accident tragic este ilustrarea riscurilor pe care implică organizarea de manifestaţii nedeclarate pe căile publice’, au afirmat ei.