DISTRIBUIȚI

Franţa are în vedere să livreze noi materiale militare Ucrainei, în special 6-12 tunuri Caesar dintr-o comandă destinată Danemarcei, transmite luni AFP, citând o sursă apropiată dosarului, care a confirmat astfel informaţii publicate de Le Monde, potrivit agerpres.

Operaţiunea este discutată între cele trei guverne şi este încă finalizată, potrivit acestei surse.


Citeşte şi: Peste 180 de ruşi care încercau să scape de recrutare au fost opriţi la graniţă – Black News

Parisul a livrat deja 18 tunuri Caesar (tun de 155 mm montat pe un camion), micşorând cu aproape un sfert parcul armatei terestre franceze.

Potrivit Le Monde, aceste tunuri suplimentare produse de Nexter ar urma să provină dintr-o comandă de 19 Caesar dată în 2017 de Danemarca.

Tunurile Caesar destinate Copenhagăi sunt echipate cu o cabină blindată şi opt roţi, în timp de modelul care echipează armata franceză este mai uşor, nefiind blindat, şi are şase roţi. Ele dispun de asemenea de mai multe obuze (30 faţă de 18), care pot fi trase la o distanţă de 40 km.

Parisul are în vedere de asemenea să furnizeze Kievului 20 de vehicule blindate Bastion, potrivit unei surse apropiate dosarului, care a confirmat o informaţie din La Tribune.

Comanda ar fi dată prin Ministerul Apărării, care să le transfere apoi Ucrainei. Operaţiunea ar putea fi pusă în aplicare rapid, mai ales că fabricantul Arquus are deja produse de mai multe astfel de blindate de transport de trupe.

Citeşte şi: Tatăl Mahsei Amini nu a primit încă acces la înregistrările oficiale ale cazului – Black News

Franţa este cu regularitate arătată cu degetul, mai ales de ţări din Europa de Est, pentru slaba amploare a ajutorului său militar pentru Ucraina. Acesta reprezintă mai puţin de 2% din totalul sprijinului militar pentru Kiev, care provine în cea mai mare parte din SUA, conform lui François Heisbourg de la International Institute for Strategic Studies (IISS).

De la începutul conflictului, Franţa a livrat Ucrainei, pe lângă 18 tunuri Caesar, şi tunuri tractate TRF1 de 155 mm (în număr de 15, potrivit unei surse apropiate dosarului), blindate VAB, rachete antitanc Milan şi rachete antiaeriene Mistral.