DISTRIBUIȚI
The Times

Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunţat miercuri clasificarea ca rezervaţie naturală, începând din 2020, a insulei Grande Glorieuse, situată într-un arhipelag din Oceanul Indian a cărui suveranitate franceză este contestată de Madagascar, relatează AFP, potrivit agerpres.

Grande Glorieuse este principala insulă din arhipelagul de insule Glorioso ce face parte din Insulele împrăştiate în Oceanul Indian, bogate în hidrocarburi, administrate de Franţa şi revendicate de Madagascar.


Citește și : Trump califică drept un ‘mare succes’ crearea unei zone de securitate în Siria

„În ceea ce priveşte partenerii noştri din Oceanul Indian, prezenţa şi suveranitatea Franţei au împiedicat exploatarea mărilor”, a declarat Macron în timpul unei vizite de două ore pe insula Grande Glorieuse (3 km diametru), situată la aproximativ 250 km nord-est de insulele Mayotte şi 220 km de Madagascar.

„Franţa poate fi un partener mai degrabă decât un rival”, a adăugat şeful statului, însoţit de numeroşi oameni de ştiinţă pentru această primă vizită a unui preşedinte francez pe Insulele Împrăştiate.

Arhipelagul Insulele Glorioso, a căror suprafaţă terestră este de aproximativ şapte kilometri pătraţi, sunt formate din insula Grande Glorieuse, insula Lys, insula Crabilor şi Roches Vertes.

În apele acestor insule trăiesc mai mult de 2.900 de specii marine, multe dintre ele fiind clasate pe cale de dispariţie de Uniunea Internaţională pentru Conservarea Naturii (UICN). Cea mai emblematică dintre aceste specii este broasca ţestoasă verde, care depune în fiecare an 2.500 de ouă pe insula Grande Glorieuse. În arhipelag trăiesc de asemenea numeroase colonii de păsări marine.

Citește și : Trei morți și patru dispăruți în urma inundațiilor devastatoare din Spania,Franța și Italia

Madagascar şi Franţa au anunţat în primăvară reluarea discuţiilor cu privire la Insulele Împrăştiate, pentru a ajunge la o soluţie consensuală până în iunie 2020, data marcării a 60 de ani de la independenţa Madagascarului.