DISTRIBUIȚI
International News
Demonstrator wearing Yellow Vests (Gilets jaunes) wave a French flag during a protest against the rising of the fuel and oil prices on November 17, 2018 in Vendenheim, eastern France. French drivers seething over high fuel prices have vowed to snarl traffic across the country on November 17 in a widely supported protest that could prove the trickiest so far for President Emmanuel Macron. / AFP / Frederick FLORIN

Mai puţin semnificativă la nivel naţional decât a fost săptămâna trecută, mobilizarea ”vestelor galbene” s-a soldat sâmbătă cu ciocniri între manifestanţi şi forţele de ordine în centrul Parisului şi cu mai multe reţineri, relatează AFP, scrie Agerpres.

La ora 14:00 GMT, aproape 81.000 de manifestanţi erau în stradă în întreaga ţară, faţă de 244.000 săptămâna trecută la aceeaşi oră, a anunţat Ministerul de Interne.


Citește și : Turcia critică vehement punerea în funcţiune a unor posturi de observaţie ale SUA din nordul Siriei

Aşa-numitele ”veste galbene”, care au îmbrăcat veste fluorescente pe care în Franţa orice şofer trebuie să le deţină în caz de accident, denunţau creşterea preţurilor la carburant, creşterea impozitelor şi scăderea puterii de cumpărare şi beneficiază de o puternică susţinere populară.

Opt persoane au fost rănite, dintre care doi jandarmi, faţă de 106 săptămâna trecută, a adăugat aceeaşi sursă, care a menţionat că 22 de persoane au fost plasate în arest.

Celebrul bulevard Champs-Elysées din Paris, unde autorităţile au interzis protestele pe o anumită porţiune, a fost teatrul principal al incidentelor de sâmbătă.

De dimineaţă, manifestanţii s-au ciocnit cu forţele de ordine, aruncând cu obiecte şi construind baricade, în timp ce jandarmii şi poliţiştii antitero au răspuns cu gaze lacrimogene şi tunuri cu apă.

Către orele 16H00 GMT, pompierii au intervenit pentru a stinge diverse incendii la baricade, care degajau un fum gros şi negru.

Între timp, în restul Franţei, aveau loc numeroase acţiuni paşnice, în cadrul acestei celei de-a doua mari zile de mobilizare, la o săptămână de la debutul mişcării.

Acest ”act 2” nu a avut totuşi succesul mobilizării de sâmbăta trecută, când aproape 300.000 de oameni au blocat drumurile şi zonele strategice în întreaga Franţă.

Citește și : Șeful armatei britanice: Rusia reprezintă o amenințare mai mare decât jihadiștii

Deocamdată, mişcarea poate conta pe sprijinul larg al francezilor: potrivit unui sondaj al institutului BVA, 72% dintre francezi aprobă revendicările ”vestelor galbene”. Rămâne de văzut dacă această mobilizare va influenţa politica preşedintelui Emmanuel Macron, vizat direct de sloganurile manifestanţilor, care i-au cerut demisia.