DISTRIBUIȚI

Parlamentul francez a adoptat joi definitiv un proiect de lege privind şcolarizarea care prevede, între altele, scăderea de la şase la trei ani a vârstei la care copiii trebuie înscrişi într-o unitate de învăţământ, relatează AFP, scrie agerpres.

Această măsură, care va intra în vigoare în septembrie, nu se referă decât la circa 26.000 de copii din categoria de vârstă vizată care în prezent nu sunt şcolarizaţi.


Citește și : Tusk îndeamnă la ‘implicarea Verzilor’ în împărţirea funcţiilor de rang înalt în UE

O altă prevedere majoră a proiectului de lege este obligativitatea participării la un stadiu de formare între 16 şi 18 ani, pentru a combate abandonul şcolar.

Textul impune de asemenea afişarea în sălile de clasă, până la liceu, a drapelelor francez şi european, a devizei „Libertate, egalitate, fraternitate” şi a cuvintelor imnului naţional francez.

Un capitol întreg al legii este consacrat incluziunii, cu măsuri privind însoţirea elevilor cu handicap.

Potrivit ministrului francez al învăţământului, Jean Michel Blanquer, reforma are în vedere două mize: justiţia socială şi „echitatea teritorială”.

Citește și : SUA transferă drone militare la baza de la Câmpia Turzii

Mai multe studii au evidenţiat influenţa pe care o are în Franţa originea socială a elevilor în performanţele şcolare, aceasta fiind mai ridicată decât în multe alte state evaluate.