DISTRIBUIȚI
Pinterest

Guvernul francez va trebui să închidă anumite zone de pescuit din Atlantic în termen de şase luni pentru a garanta conservarea delfinilor, a ordonat luni cea mai înaltă instanţă administrativă a ţării, Consiliul de Stat, informează AFP, potrivit agerpres.

Zona în cauză, unde este vorba de „limitarea capturării accidentale de cetacee mici”, este Golful Biscaya, care se întinde, la vest de Franţa, de la coasta de nord a Spaniei până în Bretania.


Citește și : Putin elogiază relaţiile ruso-chineze şi dorinţa Beijingului de a juca un rol constructiv în criza ucraineană

„Dispozitivele de descurajare acustică” montate pe navele de pescuit „nu garantează o stare de conservare favorabilă pentru speciile de cetacee mici”, dintre care două, delfinul comun şi marsuinul comun, sunt ameninţate cu dispariţia, „cel puţin la nivel regional”, indică Consiliul de Stat.

Căci numărul deceselor de delfini ca urmare a capturilor accidentale în Golful Biscaya „depăşeşte în fiecare an limita maximă pentru a asigura o stare de conservare favorabilă în Atlanticul de Nord-Est”, a adăugat acesta.

De asemenea, „sistemul de monitorizare a capturilor accidentale pus în aplicare rămâne insuficient pentru a cunoaşte cu mai multă precizie amploarea acestora”, mai notează Consiliul, ordonând măsuri suplimentare „pentru a permite o estimare mai precisă a numărului de capturi anuale de cetacee mici”.

În ultimele luni eşuările de delfini s-au înmulţit pe plajele de pe coasta atlantică a Franţei, cel puţin 910 fiind înregistrate în această iarnă, potrivit ultimului bilanţ efectuat de observatorul oceanografic Pelagis.

Citește și : Netanyahu face un pas înapoi şi atenuează planul de reformă a justiţiei

În majoritatea cazurilor, aceşti delfini morţi prezintă urme de capturare cu echipamente de pescuit.

Un recurs, aflat la originea deciziei Consiliului de Stat, fusese depus în 2021 în comun de France Nature environnement (FNE), Sea Shepherd France şi asociaţia pentru apărarea mediilor acvatice (DMA).