DISTRIBUIȚI

Franţa, a doua economie a zonei euro, este în grafic pentru a înregistra o creştere marginală în primul semestru din 2023, a estimat, marţi, Institutul Naţional de Statistică (Insee), adăugând că impactul grevelor provocate de reforma pensiilor asupra economiei va depinde de cât de mult vor dura acestea, transmite Reuters, potrivit agerpres.  

În primul trimestru şi în al doilea, economia franceză ar urma să urce cu 0,2%, faţă de un avans de 0,1% în ultimele trei luni din 2022. Aceasta înseamnă că economia va avea nevoie de o creştere de aproximativ 0,4% în ultimele două trimestre din 2023 pentru a înregistra avansul de 1% prognozat de Guvern în bugetul său, a explicat economistul şef al Insee, Julien Pouget.


Citește și : Damascul promite ONU că ajutorul cerut va ajunge la toţi sirienii

În decembrie, Insee se aştepta la o creştere a PIB-ului Franţei de 0,1% în primul trimestru şi de 0,3% în al doilea.

Insee a precizat că prognozele cele mai recente depind de cât de mult vor dura grevele. Din 10 ianuarie, sute de mii de persoane protestează în oraşele franceze împotriva reformei sistemului de pensii promovată de preşedintele Emmanuel Macron.

În privinţa inflaţiei, Insee se aşteaptă ca rata anuală să încetinească de la 6% în ianuarie până la 5% în iunie, în urma atenuării presiunilor provocate de preţurile energiei.

Preţurile la alimente vor deveni principalul motor al creşterii presiunilor inflaţioniste, în locul preţurilor energiei, astfel încât inflaţia de bază, adică ceea ce rămâne după ce sunt eliminate preţurile pentru bunuri volatile, precum energia şi alimentele, va fi în jur de 5,7% în primul semestru din 2023.

Citește și : Opt luptători au fost salvaţi de sub dărâmături în Turcia (VIDEO)