DISTRIBUIȚI
Faxinfo

Franţa va forma „până la 2.000 de soldaţi ucraineni” pe teritoriul său, a anunţat sâmbătă ministrul francez al apărării, Sébastien Lecornu, într-un interviu acordat cotidianului Le Parisien, citat de AFP, potrivit agerpres.

Aceşti militari „vor fi repartizaţi în unităţile noastre pentru mai multe săptămâni”, a explicat el, subliniind că formarea va acoperi trei niveluri: „formarea generală a combatantului”, „apoi, pe nevoi specifice raportate de ucraineni, precum logistica”, şi „un al treilea nivel de formare privind materialele furnizate”.


Citește și : Şefa diplomaţiei germane atrage atenţia că Rusia i-ar putea folosi pe refugiaţi ca armă

„Facem asta respectând statul de drept, fără să fim vreodată în cobeligeranţă, pentru că nu suntem în război. Ajutăm o ţară care este în război” după invazia Rusiei, a subliniat ministrul.

Pe de altă parte, Franţa va livra Ucrainei sisteme de apărare antiaeriană Crotale, a declarat Sébastien Lecornu, precizând un anunţ făcut în acest sens miercuri de preşedintele Emmanuel Macron.

Numărul de sisteme antiaeriene cu rază scurtă de acţiune Crotale care vor fi trimise la Kiev „este pe cale să fie definit cu ucrainenii”, dar „va fi semnificativ pentru a le permite să-şi apere cerul”, a spus el.

„Avem douăsprezece din acestea, dar este un dispozitiv destinat să se stingă treptat şi să fie înlocuit cu MAMBA (sisteme de apărare antiaeriană echipate cu rachete Aster, cu o rază de acţiune de până la 50 kilometri sau chiar 100 de kilometri), aşa că acest lucru nu va crea un deficit pentru armata franceză”, a mai afirmat ministrul apărării el, precizând că „scopul este de a finaliza această operaţiune în următoarele două luni”.

Citește și : Rusia folosește violul și violența sexuală ca ‘strategie militară’ în Ucraina (trimis ONU)

Sébastien Lecornu a amintit, de asemenea, că, pe lângă cele 18 tunuri Caesar deja trimise Kievului, „discuţiile continuă pentru mobilizarea a şase tunuri suplimentare” şi că Franţa studiază „livrarea de rachete sol-sol precum LRU (lansator de rachete multiple)” ca răspuns la o cerere ucraineană.