DISTRIBUIȚI
AFP

Ministrul francez de externe Jean-Yves Le Drian a afirmat miercuri că Franţa urmăreşte îndeaproape protestele antiguvernamentale din fosta sa colonie Algeria şi că algerienii sunt cei care îşi decid viitorul, relatează agenţia Reuters, potrivit Agerpres.

Zeci de mii de persoane au demonstrat în mai multe oraşe din Algeria în cadrul celor mai ample proteste de la ”Primăvara Arabă” din 2011, făcând apel la preşedintele Abdelaziz Bouteflika (82 de ani) să nu se prezinte la alegerile prezidenţiale ce vor avea loc pe 18 aprilie. Bouteflika şi-a înregistrat oficial candidatura duminică.


Citește și : ALERTĂ în Anglia: Au fost evacuate clădiri ale unor universități în urma mai multor alerte – VIDEO

”Trebuie să lăsăm procesul electoral să se desfăşoare. Franţa, desigur, din cauza legăturilor noastre istorice (…), este foarte atentă la evenimentele ce au loc” în Algeria, a declarat Le Drian parlamentarilor.

Marţi seara, veterani de război algerieni au afirmat că protestatarii care cer demisia lui Bouteflika, după 20 de ani de când acesta se află la putere, au preocupări legitime şi au făcut apel la toţi cetăţenii să demonstreze, acesta fiind un alt indiciu privind ruptura în rândul elitei conducătoare din ţara nord-africană.

În Franţa trăiesc peste patru milioane de persoane cu origini algeriene şi orice bulversare a situaţiei din Algeria ar putea avea repercusiuni în Franţa.

Citește și : Şeful armatei ucrainene: Rusia pregătește o invazie din trei direcţii în Ucraina

”Acesta este motivul pentru care stabilitatea, securitatea şi dezvoltarea Algeriei sunt absolut esenţiale”, a spus şeful diplomaţiei franceze, făcând apel ca demonstraţiile să rămână paşnice.