DISTRIBUIȚI

Franţa, Turcia şi Grecia vor efectua „în următoarele zile” o „operaţiune umanitară” de evacuare a oraşului asediat Mariupol, în sudul Ucrainei, a anunţat vineri preşedintele francez, Emmanuel Macron, transmite AFP, potrivit agerpres.  

„Vom lansa împreună cu Turcia şi Grecia o operaţiune umanitară pentru evacuarea tuturor celor care doresc să părăsească Mariupol”, a declarat Emmanuel Macron la finalul unui summit european la Bruxelles.


Citește și : În cursul unei vizite în Polonia, Joe Biden l-a numit din nou ‘criminal de război’ pe Vladimir Putin

„Voi avea în decurs de 48 până la 72 de ore o nouă discuţie cu preşedintele (rus Vladimir) Putin pentru a stabili detaliile acesteia şi a securiza modalităţile”, a spus şeful statului francez.

„Sper să reuşesc să implic în această operaţiune un număr maxim de părţi interesate”, a continuat preşedintele francez, subliniind că este „în măsură” să efectueze această evacuare „chiar următoarele zile”.

Citește și : Armata rusă îşi consolidează forţele şi mută în Ucraina trupe staţionate în Georgia

Emmanuel Macron a afirmat că „echipele de la Palatul Elysée” (preşedinţia Franţei) au avut vineri un schimb de opinii cu primarul Mariupolului, „un oraş cu peste 400.000 de locuitori care astăzi mai are doar 150.000 de locuitori” trăind „în situaţii dramatice”.

Peste 2.000 de civili au fost ucişi la Mariupol, indică un ultim bilanţ al primăriei. Potrivit preşedintelui ucrainean, Volodimir Zelenski, aproximativ 100.000 de persoane sunt în continuare blocate în acest port strategic de la Marea Azov care este asediat de trupele ruse.