DISTRIBUIȚI
rfi.fr

Franța trebuie să își reducă dependența de componentele americane în sistemele sale de apărare pentru a diminua posibilitatea ca Statele Unite să blocheze exporturile de armament, a declarat joi ministrul francez al apărării Florence Parly, informează Reuters, potrivit mediafax.

Legile americane privind controlul exporturilor pot fi utilizate pentru a limita vânzările de arme europene, deși componentele mici provin de la furnizori din SUA. Legea respectivă era în vigoare înainte de mandatul lui Donald Trump, însă industria a devenit din ce în ce mai îngrijorată de faptul că administrația de la Washington acționează pentru a opri exporturile care ar fi putut fi permise în trecut.


Citește și : Statele Unite, Franța, Germania și Canada susțin acuzațiile Londrei privind implicarea „aproape certă” a Moscovei în cazul Skripal

Washingtonul a blocat anul acesta vânzarea în Egipt a rachetelor franceze de croazieră SCALP, care conțin componente din SUA.

Fără a oferi exemple specifice, ministrul apărării, Florence Parly, a declarat că Franța trebuie să „se se desprindă treptat de dependența de un anumit număr de componente americane”.

„Am avut dificultăți comerciale legate de perspectivele exporturilor. Și știm că aceste dificultăți sunt legate de întrebări strategice și, adesea, de probleme de rivalitate comercială „, a declarat ea unui mic grup de jurnaliști.

Aceasta a fost chestionată pe acest subiect în iulie de Comisia Parlamentară de Apărare.

Citește și : CUTREMUR de 7,8 în largul insulelor Fiji (USGS)

Întrebată la acel moment de un parlamentar despre blocarea vânzării de rachete SCALP, Parly a spus: „Suntem la mila americanilor”.