DISTRIBUIȚI
Reuters

Franţa trebuie să facă să înceteze „tratamentele inumane” la care sunt supuşi copiii de jihadişti şi mamele lor în taberele din Siria, transmite Avocatul Poporului, care a fost sesizat de mai multe familii de la sfârşitul lui 2017, potrivit AFP, scrie agerpres.

„Statul francez trebuie să adopte măsuri efective care să permită încetarea tratamentelor inumane şi degradante la care sunt supuşi copiii şi mamele lor în aceste tabere şi oprirea încălcărilor drepturilor şi interesului superior ale copiilor”, a precizat într-un aviz Jacques Toubon, evidenţiind „încălcările” Convenţiei Internaţionale a Drepturilor Copilului, semnată de Franţa.


Citește și : Volodimir Zelenski face prima sa vizită externă în calitate de preşedinte al Ucrainei

Toubon cere de asemenea „adoptarea tuturor măsurilor efective care să permită oprirea detenţiei arbitrare a copiilor francezi şi a mamelor lor în tabere” şi acordă guvernului un termen de o lună pentru a urma aceste „recomandări”.

Întervievată la ieşirea de la Consiliul de Miniştri, purtătoarea de cuvânt a guvernului, Sibeth Ndiaye, nu a vorbit despre condiţiile de viaţă din taberele siriene şi doar a reamintit „poziţia constantă” a Franţei, care analizează situaţiile „caz cu caz” şi nu repatriază decât orfani sau copii cu acordul mamei lor.

Cinci orfani au revenit astfel din Siria la 15 martie şi o fetiţă de trei ani la 27 martie.

De mai multe luni, familiile şi ONG-uri atrag atenţia asupra condiţiilor în care aceşti copii sunt închişi în Siria (malnutriţie, lipsă de îngrijiri, absenţa şcolarizării etc.). Consiliul Europei a transmis marţi că 249 de persoane au murit în aceste tabere de la sfârşitul lui 2018.

Citește și : Oamenii de ştiinţă ungari acuză guvernul de la Budapesta că încearcă să obţină ‘control politic total’ asupra cercetării