DISTRIBUIȚI
BBC

Ministrul afacerilor externe al Franţei, Jean-Yves Le Drian, a declarat miercuri că totul indică faptul că autorităţile siriene întreprind ‘în acest moment atacuri cu clor’ în Siria, informează AFP, conform agerpres.

‘Totul ne arată astăzi că are loc utilizarea clorului de către regim în acest moment în Siria’, a declarat Le Drian la postul BFMTV şi la radio RMC.


Citeşte şi: Bilanţul cutremurului din Taiwan creşte. Un hotel s-a prăbuşit – FOTO/VIDEO

‘Vorbesc cu precauţie pentru că atâta vreme cât acest lucru nu a fost documentat complet, trebuie să dăm dovadă de prudenţă’, a adăugat el.

Întrebat cu privire la modul în care Parisul intenţionează să reacţioneze la această problemă, Le Drian a amintit că în jur de 30 de ţări au adoptat recent, la iniţiativa Franţei, măsuri pentru a-i denunţa şi sancţiona pe cei responsabili de atacuri chimice în Siria.

În schimb, el nu a făcut nicio aluzie la alte represalii, inclusiv militare, ale Franţei împotriva regimului sirian în cazul în care aceste atacuri cu clor vor fi confirmate.

Preşedintele francez Emmanuel Macron a trasat o ‘linie roşie’ asupra acestei probleme atunci când a venit la putere, în mai 2017, promiţând ‘represalii şi o ripostă imediată’ a Franţei în cazul utilizării de arme chimice.

Citeşte şi: Trump a rămas impresionat de ce a văzut în Franţa şi a cerut Pentagonului o paradă militară de proporţii

‘Este o situaţie foarte gravă (…). Noi condamnăm (utilizarea clorului) cu multă fermitate’, a declarat şeful diplomaţiei franceze cu trimitere la iniţiativa adoptată de cele circa 30 de ţări pentru a ocoli veto-ul rus asupra oricărei condamnări a regimului sirian, în cadrul Consiliului de Securitate al ONU, pentru folosirea de arme chimice.

În acelaşi interviu, ministrul de externe al Franţei a declarat că în jur de o sută de jihadişti francezi au fost arestaţi de forţele kurde ce luptă împotriva grupării Stat Islamic (SI) în nord-estul Siriei. ‘Ni se spune că în jur de o sută de jihadişti francezi au fost arestaţi de kurzi în Siria. Deocamdată, nu i-am localizat exact, avem doar semnalări’, a spus el.

Cifra evocată până acum era de câteva zeci de jihadişti francezi deţinuţi în tabere sau prizonieri în Irak şi Siria, împreună cu mai multe zeci de minori.

Conform legii franceze, ‘ei vor fi judecaţi de autorităţile judiciare locale, nu vor fi repatriaţi în Franţa’, a amintit ministrul francez, adăugând că doar copiii vor putea fi repatriaţi prin intermediul Crucii Roşii.