DISTRIBUIȚI
Chrysoula Zacharopoulou, chargée du Développement, de la Francophonie et des Partenariats internationaux Palais de l'Elysée, France, le 25 mai 2022 . Premier Conseil des ministres du nouveau gouvernerment d'Elisabeth Borne

Franţa „susţine procesul de pace” din Columbia, a declarat marţi, la Bogota, secretarul de stat francez Chrysoula Zacharopoulou, cu ocazia unei vizite în ţară, prima etapă a unui turneu în America Latină şi în Caraibe, notează AFP, potrivit agerpres.

„Susţinem procesul de pace columbian pe toate planurile nivelurile” şi Franţa „va sprijini acest proces”, a subliniat Chrysoula Zacharopoulou, secretar de stat pe lângă ministrul francez de externe.


Citeşte şi: Phenianul este IZOLAT din cauza unei ‘boli respiratorii’

Ales în vara lui 2022, noul preşedinte de stânga al Columbiei, Gustavo Petro, îşi propune să negocieze pacea cu grupurile armate care continuă să fie active în provincii.

Petro s-a angajat, de asemenea, să-şi conducă ţara spre tranziţia ecologică şi să protejeze mai bine pădurea tropicală amazoniană în schimbul sprijinului internaţional.

„Franţa şi Columbia sunt partenere în probleme globale, în special în conservarea mediului şi în lupta împotriva încălzirii globale”, a comentat pe acest subiect secretarul de stat francez.

Chrysoula Zacharopoulou a început marţi un turneu în America Latină şi Caraibe, în special pe tema tranziţiei ecologice. Ea va vizita succesiv, de la 23 ianuarie până pe 1 februarie, Columbia, Costa Rica, Barbados, apoi Saint Lucia.

Citeşte şi: Pentagonul are capacitatea de a riposta la ameninţări în pofida unui deficit de stocuri – Black News

În Columbia, secretarul de stat urmează să anunţe semnarea unui credit de 50 de milioane de euro (care urmează unui credit de 120 de milioane de euro deja alocat în 2021 prin intermediul Agenţiei franceze pentru dezvoltare) pentru a ajuta la dezvoltarea durabilă a oraşului Barranquilla, capitala departamentul Atlantico, sprijinind refacerea mediului unei vaste lagune şi crearea unei păduri urbane.

Ea va anunţa şi un proiect în favoarea femeilor migrante venezuelene şi se va întâlni, pe lângă aceste discuţii cu autorităţile oficiale, cu reprezentanţi ai societăţii civile şi ai comunităţilor indigene.