DISTRIBUIȚI
Covert Geopolitics

Franţa a ajuns la concluzia, după analizarea unor ‘informaţii de încredere’ şi a unor surse deschise, că atacul chimic de la Douma din ziua de 7 aprilie a fost comis de forţe guvernamentale siriene, indică un raport al serviciilor de informaţii franceze declasificat sâmbătă, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Pe baza informaţiilor culese de serviciile noastre şi în absenţa până la această dată a unor eşantioane chimice analizate de propriile noastre laboratoare, Franţa consideră, dincolo de orice posibilă îndoială, că un atac chimic a fost întreprins împotriva civililor la Douma (…) şi că nu există niciun alt scenariu plauzibil decât acela al unui atac de către forţele armate siriene’, se afirmă în raport.


Citește și : „O bună parte din arsenalul chimic” al regimului de la Damasc a fost distrusă de atacurile occidentale (Jean-Yves Le Drian)

Acesta a fost dat publicităţii după loviturile aeriene coordonate întreprinse în cursul nopţii de vineri spre sâmbătă asupra unor ţinte guvernamentale siriene.

‘După examinarea imaginilor video şi a imaginilor victimelor postate online, (serviciile de informaţii) au putut trage concluzia cu un grad ridicat de încredere că vasta lor majoritate sunt recente şi nu sunt fabricate’, adaugă raportul.

Potrivit documentului, în imagini nu sunt vizibile decese provocate de răni mecanice, în schimb toate simptomele sunt caracteristice unui atac cu arme chimice, în particular agenţi care provoacă sufocare, organofosfaţi sau acid hidrocianic.

‘Informaţii de încredere indică faptul că oficiali militari sirieni au coordonat ceea ce pare să fie folosirea de arme chimice conţinând clorină la Douma pe 7 aprilie’, se mai spune în document, care nu oferă detalii despre respectivele informaţii.

Raportul, care o oferit o amplă prezentare a ofensivei guvernamentale siriene sprijinite de Rusia în regiunea Ghouta de Est în ultimele luni, mai afirmă că serviciile franceze au ajuns la concluzia că nu toate stocurile şi capacităţile chimice ale guvernului sirian au fost declarate către Organizaţia Naţiunilor Unite.

Citește și : Statele Unite, Marea Britanie și Franța au atacat mai multe zone din Siria

Siria a omis să declare multe din activităţile desfăşurate de Centrul său de Studii Ştiinţifice şi Cercetare (SSRC), indică raportul.

De asemenea, Siria nu a răspuns întrebărilor privind probleme precum posibila menţinere a unor stocuri de iperită (gaz muştar) şi DF (un precursor al gazului sarin), arme chimice de mic calibru nedeclarate şi semne de agent VX şi gaz sarin la situri de producţie şi încărcare, se arată în raportul menţionat.