DISTRIBUIȚI
afp

Unul dintre jandarmii răniţi de autorul unei luări de ostatici ucis vineri de forţele de ordine în sudul Franţei a luat voluntar locul unui ostatic civil, a precizat ministrul francez de interne, Gérard Collomb, spunând că este un ‘act de eroism’, în timp ce gruparea jihadistă Statul Islamic (SI) a revendicat cele trei atacuri soldate cu trei morţi, relatează AFP, conform agerpres.

„Vreau să salut curajul locotenent-colonelului care este rănit grav şi care a luat locul persoanei pe care teroristul o luase ostatică pentru a se proteja. Este un act de eroism”, a comentat Collomb.


Citește și : China va introduce taxe în valoare de trei miliarde de dolari ca răspuns la taxele vamale americane

Ministrul a mai precizat că Redouane Lakdim, bărbatul în vârstă de 26 de ani care a ucis vineri trei persoane în trei atacuri comise la Carcassonne şi la Trebes, în sudul Franţei, a acţionat „singur”.

„Se numeşte Redouane Lakdim. Avea 26 de ani şi era cunoscut pentru delicte minore. L-am monitorizat şi am considerat că nu era vorba de radicalizare”, a spus Collomb.

Autorul celor trei atacuri din Carcassonne şi Trebes, care conform unor surse din cadrul anchetei este marocan, a fost ucis în urma asaltului forţelor de ordine la supermarketul din Trebes unde acesta se retrăsese cu un jandarm luat ostatic.

Jandarmul luat ostatic a fost rănit de un glonţ, un alt militar fiind la rândul său rănit, au precizat surse apropiate anchetei.

Suspectul a furat mai întâi o maşină în oraşul Carcassonne, omorând un pasager şi rănindu-l pe şofer, potrivit unor surse apropiate anchetei. El a rănit apoi un poliţist cu un glonţ şi a mers într-un supermarket din Trebes, la 10 km distanţă, unde a ucis încă două persoane.

Potrivit presei, bărbatul şi-ar fi declarat apartenenţa la gruparea jihadistă Statul Islamic.

Gruparea a revendicat ulterior luarea de ostatici şi atacurile din sudul Franţei, potrivit agenţiei sale de propagandă AMAQ, citată de AFP.

„Bărbatul care a comis atacul din Trebes din sudul Franţei este un soldat al Statului Islamic, care a acţionat ca răspuns la apelul” organizaţiei „de a ataca ţările membre ale coaliţiei” internaţionale anti-SI, conform unui comunicat al AMAQ distribuit pe aplicaţia Telegram.

Citește și : SUA : Donald Trump se va opune legii privind cheltuielile federale adoptată de Congres