DISTRIBUIȚI
DefenseRomania.ro

Franţa şi Italia au convenit să producă 700 de rachete antiaeriene cu rază medie Aster suplimentare, o decizie care reflectă voinţa comună de ‘a-şi moderniza capacităţile terestre şi navale de apărare antiaeriană’, informează un comunicat al Ministerului francez al Forţelor armate, citat de AFP, potrivit agerpres

Consorţiului franco-italian Eurosam (MBDA şi Thales) i-a fost atribuit la sfârşitul lui decembrie ‘un contract pentru producerea a aproape 700 de rachete Aster’, precizează comunicatul publicat luni, la trei zile după întrevederea de la Roma între cei doi miniştri ai apărării, Sébastien Lecornu şi Guido Crosetto.


Citește și : Americanii se pregătesc de un conflict militar cu China

‘Această comandă priveşte mai multe versiuni ale acestei rachete unice în Europa’, textul menţionând Aster 15 şi Aster 30 B1, precum şi cea mai recentă versiune Aster 30 B1NT.

Potrivit comunicatului, ‘este vorba despre una dintre cele mai importante comenzi pentru această rachetă antiaeriană, singurul sistem european care oferă astfel de capacităţi operaţionale’. ‘Această comandă totală va necesita adaptări la nivelul ansamblului lanţului industrial pentru a răspunde provocărilor economiei de război’, adaugă sursa citată.

AFP notează că în comunicat nu se face nicio menţiune la o posibilă livrare a unora dintre rachete Ucrainei, în contextul în care Kievul insistă pe nevoia de a-i fi livrate mai multe arme, mai ales de apărare antiaeriană.

Franţa şi Italia ‘cooperează din anii 1980 în domeniul apărării sol-aer cu rază medie în jurul Aster’, aminteşte comunicatul. ‘Această cooperare, unică în Europa pentru astfel de capacităţi’, a fost ‘extinsă cu Marea Britanie în domeniul naval’ pentru producerea în total a peste 1.300 de rachete începând din anii 2000.

Citește și : O companie rusească oferă recompense soldaţilor pentru distrugerea tancurilor occidentale în Ucraina

Această nouă investiţie se înscrie în voinţa comună a Franţei şi Italiei ‘de a-şi moderniza sistemele terestre de apărare antiaeriană cu rază medie (…) pentru a face faţă evoluţiei ameninţărilor’, adaugă ministerul francez.