DISTRIBUIȚI
The Nation

Franţa şi Germania au promis vineri că vor acţiona în comun pentru a proteja gospodăriile şi companiile de creşterea preţurilor la energie şi că vor utiliza politica fiscală pentru a contracara inflaţia record, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, şi omologul său german, Christian Lindner, au dat dovadă de unitate la debutul reuniunii de la Praga a miniştrilor Finanţelor din zona euro, declarând reporterilor că vor coopera asupra politicilor pe care le vor adopta.


Citeşte şi: TOATE competiţiile sportive SE OPRESC vineri în Marea Britanie – Black News

„Este un semnal că Franţa şi Germania încep această reuniune împreună. Este un semnal că stăm umăr la umăr, nu doar aici, dar şi în ceea ce priveşte politicile”, a spus Christian Lindner.

Această promisiune vine la o zi după ce Banca Centrală Europeană (BCE) a decis o majorare fără precedent, cu 0,75%, a dobânzii de referinţă în zona euro, cea mai mare creştere a costului creditului decisă vreodată de instituţia de la Frankfurt, şi de asemenea a promis că vor urma şi alte majorări, o dovadă că BCE dă prioritate luptei împotriva inflaţiei chiar dacă blocul comunitar se îndreaptă spre o recesiune şi o raţionalizare a gazelor la iarnă.

„În calitate de miniştrii de Finanţe trebuie să ne îndeplinim şi noi responsabilităţile. A venit un semnal puternic din partea BCE că va lupta împotriva inflaţiei. Şi este şi datoria noastră să luptăm împotriva inflaţiei prin intermediul politicii fiscale”, a spus Christian Lindner.

„Ne vom proteja gospodăriile împotriva consecinţelor preţurilor ridicate. Trebuie să facem acelaşi lucru pentru companiile private, afectate de preţurile ridicate la gaze naturale şi electricitate”, a declarat la rândul său Bruno Le Maire.

Franţa, Germania şi alte ţări au anunţat pachete în valoare de mai multe miliarde de euro pentru a proteja firmele şi consumatorii să facă faţă exploziei inflaţiei. Centrul de reflexie Bruegel estimează că măsurile de sprijin introduse de guvernele UE au ajuns deja la 282 miliarde de euro şi în prezent se pregătesc măsuri de sprijin şi mai mari. Însă tot acest sprijin poate alimenta inflaţia, creând un cerc vicios. Miniştrii de Finanţe din zona euro vor discuta cum să îşi coordoneze politicile pentru a evita acest cerc vicios.

Citeşte şi: Reacţii şi mesaje de condoleanţe din lumea întreagă după moartea REGINEI – Black News

„Acestea sunt discuţii dificile, dar sunt sigur că vom găsi o soluţie comună de care avem nevoie”, a declarat ministrul de Finanţe din Estonia, Keit Pentus-Rosimannus.

Separat, la Bruxelles, miniştrii europeni ai Energiei se reunesc şi ei vineri pentru a discuta o lungă listă de propuneri venite de la Comisia Europeană ca răspuns la criza energetică din regiune, inclusiv un plafon de preţ pentru gazele naturale ruseşti, o taxă claw back pe veniturile producătorilor de electricitate care nu utilizează gaze naturale, reducerea generală a cererii de electricitate şi linii de credit în regim de urgenţă pentru firmele de utilităţi care trebuie să acopere garanţii mai mari.