DISTRIBUIȚI

Franţa şi Germania au denunţat luni o obstrucţionare, fără a numi Statele Unite, care blochează de mai multe săptămâni numirea unei reprezentante a Ghanei în postul de emisar al ONU în Libia, vacant de peste trei luni, potrivit mai multor diplomaţi, informează France Presse, potrivit agerpres.

„Nu am făcut niciun progres” în această privinţă după propunerea a două nume făcută de secretarul general Antonio Guterres, a declarat ambasadorul francez la ONU Nicolas de Riviere, într-o videoconferinţă de presă comună cu omologul său german.


Citește și: Justin Trudeau exclude participarea Rusiei la summitul G7

„Primul a fost respins şi nu există încă un acord cu privire la al doilea (nume). Este într-adevăr dureros” când există o „urgenţă imediată”, cu o „situaţie foarte proastă în Libia”, a adăugat el.

După demisia din „motive de sănătate” la 2 martie a libanezului Ghassan Salame, şeful ONU l-a propus pe fostul ministru de externe algerian Ramtane Lamamra, dar Washingtonul a opus veto la această numire fără a explica motivul.

Mai recent, potrivit diplomaţilor, Antonio Guterres a prezentat numele unei ghaneze, Hanna Serwaa Tetteh, un fost ministru în vârstă de 53 de ani şi care este reprezentanta Naţiunilor Unite pe lângă Uniunea Africană din 2018.

„Este într-adevăr păcat că în această etapă, numirea unui succesor al lui Ghassan Salame rămâne blocată”, a adăugat ambasadorul Germaniei la ONU, Christoph Heusgen. În Libia, „nu există o soluţie militară, nu poate exista decât o soluţie politică. Prin blocarea unui acord la propunerea secretarului general, cei care sunt autorii poartă o responsabilitate foarte mare”, a spus el.

Potrivit unui diplomat care a vorbit cu condiţia anonimatului, „Statele Unite au condiţionat numirea” ghanezei de „o propunere de împărţire a funcţiei în două, cu un mediator politic şi un şef de misiune”.

Citește și: Autopsia independentă arată că George Floyd a fost UCIS prin strangulare

Dualitatea există de mult timp pentru Cipru şi Sahara Occidentală, notează AFP. În dosarul Saharei, ONU nu a reuşit de mai bine de un an să găsească un succesor al fostului preşedinte german Horst Kohler, care a demisionat pe 23 mai 2019.

Din 2015, două autorităţi rivale luptă pentru putere în Libia: Guvernul de Uniune Naţională (GNA), recunoscut de ONU şi cu sediul la Tripoli, şi o putere reprezentată de mareşalul Khalifa Haftar în estul ţării. Din aprilie 2019, acesta din urmă a oprit orice încercare de soluţionare politică, ţintind ocuparea militară a Tripoli.