Miniştrii apărării şi cei de externe din Franţa şi Australia s-au întâlnit luni la Paris pentru a reface relaţiile bilaterale deteriorate de criza submarinelor, legată de parteneriatul cunoscut ca AUKUS între Australia, Regatul Unit şi SUA, transmite AFP, potrivit agerpres.
Încrederea între Paris şi Canberra a fost grav afectată de decizia din septembrie 2021 a guvernului australian de a rezilia un contract în valoare de 56 de miliarde de euro pentru achiziţionarea unor submarine de la concernul francez Naval Group. În locul acestora, au fost preferate submarine cu propulsie nucleară, de fabricaţie britanică sau americană.
Citeşte şi: Aniversare înecată într-o baie sânge în Africa de Sud (VIDEO)! Opt oameni au murit! – Black News
Tensiunile au persistat până după ce Anthony Albanese a devenit prim-ministru al Australiei, în urma alegerilor din mai 2022. Ulterior, el a încercat să depăşească animozităţile francezilor.
Şefa diplomaţiei franceze, Catherine Colonna, şi colegul ei de la apărare, Sebastien Lecornu, discută în acest context cu omologii lor australieni, Penny Wong, respectiv Richard Marles, la ministerul de externe din capitala Franţei. Anne-Claire Legendre, purtătoare de cuvânt a instituţiei din Quai d’Orsay a afirmat că intenţia este de a prelungi „dinamica pozitivă începută după vizita prim-ministrului australian” la Paris, în iulie anul trecut.
În ministerul francez al apărării se vorbeşte despre „reangrenarea” relaţiei, menţionându-se însă că ambele ţări trebuie să întreprindă „acţiuni concrete”, fără ca vreun apropiat al ministrului să se hazardeze privind eventuale anunţuri după reuniune.
Wong şi Marles au afirmat într-un comunicat comun că discuţiile „vor permite dezvoltarea şi alinierea reacţiilor franceze şi australiene la mediul strategic tot mai dificil din regiunea indo-pacifică şi din Europa”. Cei doi oficiali australieni se aşteaptă la progrese în redactarea unei foi de parcurs „pentru întărirea colaborării” în domeniile apărării, securităţii şi acţiunilor de combatere a schimbării climei.
Un ofiţer francez a declarat agenţiei France Presse, sub rezerva anonimatului, că în zona Asia-Pacific, de interes major atât pentru China, cât şi pentru SUA, ambiţiile făţişe ale Beijingului „obligă la o reacţie strategică”.
Franţa, SUA şi multe ţări occidentale încearcă să îşi întărească poziţiile în regiunea respectivă, unde influenţa chineză este în creştere, menţionează AFP. Agenţia reaminteşte numeroasele teritorii şi spaţii maritime franceze din emisfera sudică, afirmând că pe baza acestora Parisul are drepturi de control, dar şi obligaţia de a rămâne vigilent faţă de echilibrele geostrategice şi implicaţiile pentru mediu şi pescuit, precum şi faţă de diferitele forme de trafic maritim şi conex.
Franţa şi-a întărit de asemenea prezenţa militară, favorizând o cooperare mai bună cu statele riverane, deşi are propriile sale puncte de sprijin. Forţele franceze participă la tot mai multe exerciţii comune, cum ar fi cele cu India şi Japonia, şi patrulează în Marea Chinei, unde se concentrează în prezent tensiunile şi unde sunt tot mai numeroase provocările şi revendicările chinezilor.
Ambiţiile franceze au fost însă subminate de crearea AUKUS şi de consecinţa acestuia – pierderea contractului pentru submarine. În prezent, Franţa tatonează, preşedintele Emmanuel Macron revendicând pentru ţara sa rolul de „putere de echilibru”, nealiniată nici cu SUA, nici cu China, mai menţionează AFP.
Distanţa faţă de zona vizată şi slăbiciunea arsenalului francez în faţa celor două superputeri nu sunt însă compatibile cu astfel de ambiţii, comentează agenţia. Ofiţerul citat afirmă că trebuie întărite cooperările în regiune, fără a da impresia că Franţa îşi creează un „dispozitiv anti-chinez”. El apreciază că până acum Parisul a preferat să nu participe „la nicio coaliţie care s-ar dori să poată fi percepută ca anti-chineză”.
Citeşte şi: CUTREMUR puternic în regiunea uigurilor din China – Black News
Într-un raport publicat săptămâna trecută, mai mulţi senatori francezi au apreciat că strategia respectivă este lipsită de „vizibilitate”.
Din anturajul lui Lecornu răzbate ideea că una din mizele relaţiilor cu Australia este şi faptul că „suntem ţări vecine” prin intermediul Noii Caledonii (fost teritoriu francez de peste mări format din mai multe insule, în prezent cu statut special – n. red.). Alte probleme vizate sunt cele informatice, securitatea cablurilor submarine sau războiul informaţional, arată aceeaşi sursă, adăugând că „este un domeniu mai puţin vizibil” decât semnarea de contracte, însă şi unul unde se consolidează influenţa Chinei.