DISTRIBUIȚI
fox news

Peste 60.000 de poliţişti şi jandarmi vor fi desfăşuraţi sâmbătă în Franţa, la cea de-a 23-a manifestaţie săptămânală a „vestelor galbene”, a anunţat vineri ministrul de interne, Christophe Castaner, citat de AFP, potrivit agerpres.

Prefectul poliţiei pariziene, Didier Lallement, a apreciat că intenţia protestatarilor de a se aduna în apropierea catedralei Notre-Dame constituie „o pură provocare”.


Citește și: Ancheta lui Mueller nu a găsit nicio coordonare între Trump și Rusia

Ministrul a precizat într-o conferinţă de presă că misiunea forţelor de ordine este „de a asigura securitatea francezilor şi de a garanta libertatea de manifestaţie fără pericol”. El a avertizat că „vandalii şi-au dat din nou întâlnire mâine în anumite oraşe din Franţa, la Toulouse, la Montpellier, la Bordeaux şi în special la Paris” şi că „obiectivul lor declarat este clar: să repete 16 martie”.

AFP reaminteşte că în martie, 20 de purtători ai vestelor galbene – simbol al protestelor – au produs distrugeri şi haos pe bulevardul parizian Champs-Elysées; incidentele s-au soldat cu demiterea prefectului poliţiei din Paris.

În capitala Franţei, sunt interzise sâmbătă protestele pe Champs-Elysées şi lângă Notre-Dame, catedrala afectată de un incendiu declanşat lunea trecută, seara, şi stins abia a doua zi în zori.

Citește și: Principalele concluzii ale raportului întocmit de Robert Mueller

Din 17 noiembrie, „vestele galbene” protestează în Franţa în fiecare sâmbătă, cerând în special măsuri pentru creşterea puterii de cumpărare. De mai multe ori, demonstraţiile au fost marcate de violenţe în unele oraşe, dar în ultimele săptămâni numărul participanţilor a scăzut. Guvernul a impus în martie adoptarea unei legi împotriva distrugerilor şi a luat măsuri stricte de securitate.

Preşedintele Emmanuel Macron urma să anunţe lunea trecută măsuri pentru ieşirea din criză, însă discursul său a fost amânat sine die din cauza incendiului de la Notre-Dame.