DISTRIBUIȚI
afp

Franţa este satisfăcută de noua procedură de aderare la Uniunea Europeană propusă de Bruxelles, însă cere ca aceasta să fie aprobată ‘fără a fi denaturată’ pentru a accepta deschiderea negocierilor de aderare cu Albania şi Macedonia de Nord, a indicat miercuri pentru AFP secretarul de stat pentru afaceri europene, Amélie de Montchalin, potrivit agerpres.

‘Trebuie avut un acord în 27 asupra acestei noi propuneri fără ca ea să fie denaturată’, a explicat Amélie de Montchalin.


Citește și : Guvernul de la Sofia se clatină! Preşedintele bulgar îşi retrage sprijinul pentru cabinetul lui Boiko Borisov

‘Franţa aşteaptă, de altfel, un raport cu privire la realitatea reformelor cerute Albaniei şi Macedoniei de Nord’, a adăugat secretarul de stat.

‘Guvernul francez va lua decizia de a accepta sau nu deschiderea negocierilor cu aceste două ţări pe baza tuturor acestor etape’, a avertizat Amélie de Montchalin.

‘Propunerea prezentată miercuri de Comisie constituie o etapă majoră. Este pozitivă, dar nu implică automat’ aprobarea sa de către Franţa, a comentat ea.

Comisarul european pentru extindere, Oliver Varhelyi, a anunţat că la sfârşitul lunii va fi prezentat un nou raport despre starea reformelor în cele două state candidate la aderare.

Propunerea sa şi raportul vor fi discutate pentru prima dată în cursul reuniunii din 25-27 februarie a miniştrilor pentru afaceri europene ai statelor UE, la Bruxelles, a indicat Amélie de Montchalin.

Comisia Europeană a prezentat miercuri noua procedură de aderare la UE, mai strictă şi reversibilă.

‘Negocierile vor fi purtate pe teme. Vrem să avem posibilitatea de a da înapoi când nu va exista progres, ba chiar un recul, pentru că nu putem cauţiona reculuri’, a explicat comisarul Varhelyi.

Citește și : Poliţia spaniolă A RUPT o reţea de fraudare a pensiilor! 11 suspecţi au fost arestaţi

Aceste măsuri au fost cerute de mai multe state membre la summitul UE din octombrie 2019. Franţa, Danemarca şi Olanda au blocat deschiderea negocierilor cu Albania şi Macedonia de Nord, deşi cele două ţări balcanice au îndeplinit criteriile existente.

Comisarul Oliver Varhelyi a amintit că, la summit, ‘mai multe state membre au emis în mod oficios dubii şi rezerve’ în privinţa procesului de aderare şi au cerut reformarea acestuia.