DISTRIBUIȚI
The Daily Beast

Săptămânalul satiric francez Charlie Hebdo, cunoscut la nivel mondial după atacul jihadist din 2015, lansează miercuri într-un număr special un apel la interzicerea tuturor pesticidelor de sinteză, sperând să obţină un sprijin important în acest demers, relatează marţi AFP, potrivit agerpres.

„Nu ne mai recunoaştem ţara. Natura este desfigurată, o treime din păsări a dispărut în 15 ani, jumătate din fluturi în 20 de ani, albinele şi polenizatorii mor … /…/ Cerem conducătorilor noştri interzicerea tuturor pesticidelor”, menţionează publicaţia citată.


Citește și : Theresa May consideră summitul informal al UE de la Salzburg „o escală” în negocierile pentru Brexit

Jurnalistul specializat pe probleme de mediu Fabrice Nicolino, rănit grav în atacul jihadist împotriva publicaţiei satirice Charlie Hebdo în 2015, se află la originea acestui apel, deschis pentru semnături şi susţinut în special de către episcopul de Troyes (estul Franţei) Marc Stenger, cântăreaţa Emily Loizeau şi mulţi anonimi.

După publicarea în primăvară a unor noi studii privind declinul speciilor şi rolul pesticidelor, „am simţit că situaţia a devenit prea gravă pentru a ne mulţumi cu pseudo-discursuri”, a explicat el. În opinia lui, „în cele din urmă ne confruntăm cu un fel de apocalipsă”.

„Nu mai vrem discuţii despre pericolul pe care îl reprezintă pesticidele, aceasta a epuizat o generaţie şi este inutil. O societate democratică are dreptul să spună ceea ce vrea sau nu mai vrea”, a adăugat preşedintele acestei ”Mişcări a macilor”, care a publică miercuri o carte manifest intitulată ”Vrem maci (ed. LLL), împreună cu directorul ONG-ului Generaţii viitoare François Veillerette.

Citește și : Teheranul ameninţă că poate dezvolta un program nuclear mult mai puternic

Pentru această ediţie specială a Charlie Hebdo, aproximativ 15 membri ai redacţiei s-au prezentat pentru o analiză a părului. Potrivit lui Fabrice Nicolino, laboratorul a detectat între 34 şi 50 de substanţe toxice (din 140 căutate), cum ar fi lindanul, un insecticid interzis în Franţa din 1998, precum şi bisfenol.

Iniţiatorii acestui apel speră să adune în doi ani cinci milioane de susţinători în Franţa şi să vadă că purtarea rondelei în formă de mac devine „virală”.