DISTRIBUIȚI
Belfort : bas-relief au tribunal de grande instance (HDR).

Justiţia franceză a respins miercuri cererea de extrădare a unui fost insurgent chilian, Ricardo Palma Salamanca, condamnat la închisoare pe viaţă în ţara sa pentru asasinarea unuia dintre ideologii dictaturii lui Augusto Pinochet şi care este refugiat politic în Franţa, relatează AFP, potrivit agerpres.

Curtea de apel din Paris a urmat recomandările Parchetului general, care s-a declarat ”defavorabil” acestei extrădări, şi a ordonat ridicarea controlului judiciar la care era supus.


Citește și : May: Decizia rămâne aceeaşi: niciun acord, un acord sau niciun Brexit

În prezent în vârstă de 49 de ani, Ricardo Palma Salamanca a evadat la sfârşitul lui 1996 cu elicopterul din închisoarea de înaltă securitate chiliană unde îşi executa pedeapsa pentru asasinarea, în 1991, a lui Jaime Guzman, senator şi teoretician al regimului lui Pinochet (1973-1990), şi răpirea lui Cristian Edwards del Rio, fiul proprietarului ziarului El Mercurio.

El a fost arestat la Paris după 21 de ani de la evadare, în baza unui mandat de arestare internaţional emis de Chile.

În decembrie, Parchetul general a invocat o decizie recentă a Oficiului francez pentru protecţia refugiaţilor şi apatrizilor (Ofpra), care i-a acordat azil pe 29 octombrie acestui fost membru al gherilei marxiste Frente Patriotico Manuel Rodriguez (FPMR).

Guvernul chilian a dezaprobat puternic acordarea de azil politic de către Ofpra şi i-a cerut preşedintelui Emmanuel Macron să intervină pentru a anula această decizie.

Citește și : Parlamentul Letoniei îl confirmă ca premier pe Krisjanis Karins