DISTRIBUIȚI
LSE Blogs - London School of Economics

Franţa, ea însăşi putere nucleară, ”respectă pe deplin” decizia Regatului Unit de a creşte plafonul arsenalului său nuclear şi ”împărtăşeşte” analiza ameninţării care a motivat-o să facă acest lucru, relatează AFP, potrivit agerpres

”Decizia Regatului Unit, partener strategic şi putere aliată a Franţei, de a creşte plafonul arsenalului său nuclear este o decizie suverană. O respectăm pe deplin”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe francez.


Citește și : Putin îi bagă la închisoare pe toţi cei care îi insultă pe veteranii de război

Reacţia Parisului contrastează cu cea a Kremlinului, care a regretat decizia britanică, considerând că ”dăunează stabilităţii mondiale şi securităţii strategice”.

Regatul Unit a decis să mărească plafonul maxim al stocului său de focoase nucleare de la 180 la 260, o creştere de aproximativ 45%, punând capăt unei dezarmări treptate care a fost pusă în aplicare de la destrămarea URSS, în urmă cu 30 de ani.

De asemenea, Regatul Unit a privit Rusia ca o ameninţare majoră pentru ţară, Londra şi Moscova menţinând relaţii tensionate ani de zile, în special din cauza otrăvirii pe teritoriul britanic a detractorilor puterii ruse.

”Unele state optează cu bună ştiinţă pentru posturi nucleare opace, chiar agresive, inclusiv o dimensiune de şantaj sau căutare a unui fapt comis”, a remarcat purtătoarea de cuvânt din Quai d’Orsay, fără a menţiona vreo ţară.

Citește și : Ungaria este SUFOCATĂ de pandemie! Situaţia devine critică în spitale

Trebuie ”să se promoveze dezarmarea, care trebuie să fie globală, progresivă, credibilă şi verificabilă”, precum şi ”controlul armelor”, a adăugat purtătoarea de cuvânt, solicitând tuturor statelor nucleare să ”fie transparente cu privire la doctrina şi arsenalul lor nuclear”.

Decizia Londrei este contrară obiectivelor internaţionale anti-proliferare, la câteva săptămâni după ce americanii şi ruşii au convenit să prelungească un tratat de limitare a armelor nucleare.