DISTRIBUIȚI

Franţa renunţă să ratifice acordul de extrădare cu Hong Kong-ul din cauza impunerii de către China a unei legi privind securitatea controversată în fosta colonie britanică, a anunţat luni diplomaţia franceză, relatează AFP, potrivit agerpres.

„În lumina ultimelor evoluţii, Franţa nu va proceda la ratificarea, în forma actuală, a acordului de extrădare semnat pe 4 mai 2017 între Franţa şi regiunea administrativă specială Hong Kong”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului francez al Afacerilor Externe, Agnes von der Mühll.


Citește și : Cazurile la nivel global de COVID-19 au depăşit 17,8 de milioane, cu o creştere puternică în Columbia (OMS)

Acordul prevede posibilitatea extrădării oricărei persoane căutate de una dintre cele două părţi şi care se află pe teritoriul celeilalte. Acesta este în prezent în curs de examinare de către parlamentul francez, care trebuie să autorizeze în prealabil ratificarea de către preşedinte, un scenariu acum improbabil.

Legea impusă de Beijing regiunii Hong Kong vizează reprimarea subversiunii, secesiunii, terorismului şi complicităţii cu forţele externe, în replică la mişcarea de protest care vizează de anul trecut puterea centrală în acest teritoriu semiautonom.

Ea reprezintă schimbarea cea mai radicală pentru Hong Kong după retrocedarea sa de către Regatul Unit Chinei în 1997. Militanţii pro-democraţie se tem de o erodare fără precedent a libertăţilor şi a autonomiei.

Această lege „repune în discuţie principiul ‘o ţară, două sisteme’ şi respectarea ‘înaltului grad de autonomie’ al Hong Kong-ului şi a libertăţilor fundamentale care decurg din asta”, relevă ministerul francez. Ea „afectează de asemenea, direct, cetăţenii şi companiile noastre”.

Franţa a făcut apel, de asemenea, la organizarea „în cel mai scurt termen” de alegeri legislative în Hong Kong, iniţial prevăzute în septembrie şi amânate vineri cu un an din cauza pandemiei de COVID-19 la finalul unei luni marcate de respingerea candidaţilor mişcării pro-democraţie.

Citește și : Protestele din Israel îl ‘distrează’ pe Benjamin Netanyahu, susţine fiul său

„Este esenţial ca alegerile să poată fi organizate în cel mai scurt termen şi în condiţii care permit o exprimare democratică sinceră, în acord cu drepturile şi libertăţile garantate de Legea fundamentală a Hong Kong”, a mai afirmat purtătoarea de cuvânt.

Germania a criticat la rândul său amânarea scrutinului, în care vede o „nouă atingere adusă drepturilor cetăţenilor din Hong Kong”. Casa Albă a condamnat şi ea această decizie, „ultima dintr-o listă lungă de promisiuni nerespectate de Beijing, care a promis autonomie şi respectarea libertăţilor locuitorilor din Hong Kong”.