DISTRIBUIȚI
Facebook

Franţa şi-a reafirmat luni angajamentul său faţă de acordul nuclear cu Iranul, încheiat în 2015, şi implementarea sa strictă, continuând în acelaşi timp discuţiile cu partenerii europeni şi americani cu privire la programul de acţiune comun vizând acest dosar, relatează Reuters.

Parisul este preocupat în legătură cu programul balistic al Iranului şi activităţile sale în regiune, se menţionează într-un comunicat al Ministerului de Externe francez, care evocă în acest sens sprijinul iranian pentru rebelii houthi în Yemen, dar fără a menţiona rolul Teheranului în Siria, conform agerpres.


SUA, potrivit unor surse, doresc ca principalii aliaţi europeni – Marea Britanie, Franţa şi Germania – să se angajeze în efortul de revizuire a acordului, în schimbul unei decizii a preşedintelui Donald Trump de a menţine acest acord.

Citește și : SUA : Atac armat în Texas. Un copil și patru adulți au fost răniți

Washingtonul, a informat duminică Reuters, speră să-şi convingă aliaţii europeni – Marea Britanie, Franţa şi Germania – ‘să remedieze lacunele’ din acordul nuclear cu Iranul, în caz contrar preşedintele american Donald Trump ar putea reinstitui sancţiunile legate de programul nuclear iranian, ceea ce ar însemna anularea imediată a pactului încheiat în urmă cu doi ani şi jumătate la Viena.

Acordul încheiat în iulie 2015 între Iran şi Grupul celor şase puteri (SUA, China, Franţa, Germania, Marea Britanie şi Rusia) a permis ridicarea unei părţi a sancţiunilor internaţionale impuse Iranului în schimbul unor garanţii din partea Republicii Islamice cu privire la caracterul exclusiv civil al programului sau nuclear.

O lege îl obligă pe preşedintele american să confirme la fiecare 90 de zile Congresului dacă Iranul respectă documentul şi dacă ridicarea sancţiunilor este în interesul SUA.