DISTRIBUIȚI
afp

Câteva mii de oameni au mărşăluit sâmbătă pe străzile Parisului pentru a protesta împotriva preşedintelui Emmanuel Macron şi a politicilor sale, înaintea împlinirii primului an de la preluarea mandatului de şef al statului, informează dpa, conform agerpres.

Un reporter dpa a văzut protestatari mărşăluind în centrul capitalei Franţei cu pancarte pe care scria „Stop Macron”.


Citește și : Rusia : Manifestaţii anti-Putin cu două zile înainte de învestirea acestuia ca preşedinte

După incidentele violente declanşate în Paris de o grupare de extrema stângă în timpul marşurilor tradiţionale de 1 Mai, poliţia a anunţat întărirea securităţii, 2.000 de agenţi urmând a fi desfăşuraţi.

Printre protestatari s-au aflat şi studenţi şi angajaţi ai căilor ferate, aflaţi în grevă de câteva săptămâni.

Criticii lui Macron susţin că reformele economice şi sociale promovate de preşedintele francez favorizează corporaţiile şi bogătaşii. Organizatorii şi-au botezat în mod ironic demonstraţia drept „Sărbătoarea lui Macron şi a lumii sale”.

Citește și : Rusia : Aleksei Navalnîi, arestat la o manifestaţie anti-Putin

În centrul defilării s-au regăsit patru care alegorice: carul Jupiter, carul Dracula, carul Napoleon, fiecare dintre ele având la conducere o persoană deghizată în Macron, acuzat că este „preşedintele bogaţilor”, şi un car „rezistenţă”.

Manifestaţii au avut loc sâmbătă şi în alte regiuni din Franţa. La Toulouse (sud-vest), au defilat circa 1.500 de persoane – potrivit poliţiei -, 3.000, potrivit organizatorilor, iar la Bordeaux, numărul participanţilor s-a ridicat la 500.