DISTRIBUIȚI
afp

Circa 261 de migranţi africani s-au reinstalat joi într-o piaţă din centrul oraşului Nantes, în vestul Franţei, după ce au fost evacuaţi de forţele de ordine dintr-un fost liceu pe care l-au ocupat, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘261 de migranţi care au ocupat ilegal un fost liceu, proprietate a oraşului Nantes, au fost evacuaţi în această dimineaţă (joi) de către poliţie’, a anunţat prefectura din Loire-Atlantique (vest), care a precizat că ‘evacuarea s-a desfăşurat fără incidente şi (migranţii) nu au opus rezistenţă’.


Citește și : ONU denunţă atacurile lansate de preşedintele american Trump la adresa media

Migranţii evacuaţi, majoritatea proveniţi din Sudan şi din Eritreea, s-au regrupat apoi în piaţă de unde fuseseră evacuaţi pe 23 iulie. Ei s-au alăturat altor o sută de migranţi care şi-au găsit refugiu înainte de această primă evacuare şi şi-au instalat circa treizeci de corturi.

Pe 23 iulie, 455 de migranţi au fost evacuaţi din piaţă la cererea prefecturii. Tabăra fusese instalată acolo în urmă cu peste o lună, existând o situaţie sanitară îngrijorătoare, cu o singură sursă de apă şi o singură toaletă. A fost raportată prezenţa şobolanilor şi cazuri de scabie.

Persoanelor celor mai vulnerabile le-a fost oferit adăpost, potrivit autorităţilor oraşului, iar alţii au fost instalaţi de asociaţii în fostul liceu Leloup-Bouhier, ‘proprietatea oraşului neocupată o lungă perioadă de timp’, a afirmat colectivul de sprijin pentru migranţi din Nantes.

La cererea primarului din Nantes, fostul liceu a fost la rândul său evacuat joi de către forţele de ordine, după emiterea unui ordin judecătoresc.

‘Este imposibil ca liceul Leloup-Bouhier, care face în prezent obiectul lucărilor de renovare pentru a fi transformat în şcoală, să fie ocupat’, a declarat într-un comunicat Aicha Bassal, viceprimar al oraşului Nantes.

Citește și : Administraţia Trump suspendă normele de mediu impuse industriei auto în timpul lui Barack Obama

‘Oraşul Nantes trebuie să deschidă această nouă şcoală în 2020, lucrările trebuie să se poată derula conform programului’, a adăugat ea.

Însă ‘evacuarea a fost făcută fără a le acorda timp migranţilor să-şi recupereze lucrurile, ei s-au întors din nou pe stradă, fără o soluţie unde să poată dormi la noapte’, a declarat pentru AFP François Prochasson, din cadrul colectivului de sprijin pentru migranţi.