DISTRIBUIȚI
TV5

Partidul de extremă-dreapta Adunarea Naţională (RN) a depăşit pentru prima dată formaţiunea La Republique En Marche (LREM), apropiată de preşedintele Emmanuel Macron, în intenţiile de vot în perspectiva alegerilor europarlamentare din mai 2019, transmite duminică Reuters, potrivit Agerpres.

Un sondaj Ifop arată că LREM ar obţine 19% din voturi (faţă de 20% în sondajul din luna august), în timp ce partidul Adunarea Naţională, condus de Marine Le Pen, ar fi votat de 21% dintre francezi, în creştere cu patru puncte procentuale faţă de sondajul similar realizat la finalul lunii august.


Citește și : Donald Trump către alegătorii americani: Votaţi cu republicanii sau Statele Unite vor fi invadate

Dacă se iau în calcul partidul suveranist condus de Nicolas Dupont-Aignan şi formaţiunile politice ale lui Florian Philippot şi Francois Asselineau, foşti colaboratori ai liderei RN care susţin ieşirea Franţei din Uniunea Europeană, partidele de dreapta franceze ar obţine împreună 30% din voturi, faţă de 25% la sondajul din urmă cu două luni.

Sondajul mai relevă că Republicanii, partid condus de Laurent Wauquiez , ar fi votat de 13% din electoratul francez, comparativ cu 15% în luna august.

Ancheta sociologică a fost realizată pe un eşantion de 1.000 de cetăţeni francezi cu drept de vot, pe 30 şi 31 octombrie.

Într-un sondaj Odoxa-Dentsu realizat la jumătatea lunii septembrie, partidele lui Emmanuel Macron şi Marine Le Pen se aflau la egalitate, cu aproximativ 21% din intenţiile de vot, în timp ce pe poziţia a treia se plasau Republicanii, cu 14% din intenţiile de vot.

Citește și : O a doua caravană cu migranți se îndreaptă spre SUA