DISTRIBUIȚI
euractiv.com

Partidul preşedintelui francez Emmanuel Macron, La Republique en Marche, şi formaţiunea de extremă dreapta Adunarea Naţională (fostul Front Naţional) condusă de Marine Le Pen sunt practic la egalitate în intenţiile de vot pentru alegerile europarlamentare din mai 2019, relevă un sondaj publicat vineri şi prezentat de agenţia EFE, conform agerpres.

Partidul lui Macron este cotat în sondaj cu 21,5% din intenţiile de vot, urmat îndeaproape de formaţiunea lui Le Pen, cu 21%.


Citește și : Măcel în Afganistan! Cel puţin 38 de oameni au murit

Pentru formaţiunea Republique en Marche, acest procent reprezintă o scădere faţă de ultimele sondaje, în care era cotată cu procente cuprinse între 23% şi 26%, scădere ce confirmă că preşedintele Macron a pierdut mult din popularitate.

În schimb, partidul Adunarea Naţională a evoluat favorabil faţă de aceleaşi sondaje, în care avea 17-18 procente.

Pe poziţia a treia în ultimul sondaj se regăseşte partidul de dreapta Republicanii, cu 14%, aproape jumătate din procentul de 27% pe care acest partid al fostului preşedinte Nicolas Sarkozy l-a obţinut la europarlamentarele din 2014.

Formaţiunea stângii radicale, La France Insoumise (Franţa Nesupusă), condusă de Jean-Luc Mélenchon, rămâne pe poziţia a patra în sondajul publicat vineri, cu 12,5% din intenţiile de vot, ceea ce înseamnă că ea nu a reuşit să profite în mod semnificativ de pe urma scăderii popularităţii preşedintelui Macron.

Citește și : Numărul migranţilor ilegali, care au intrat pe cale terestră în Europa, a crescut de şapte ori în 2018

Pe următoarele poziţii se regăsesc platforma suveranistă Nicolas Dupont Aignan, posibil aliat al lui Marine Le Pen, cu 6%, ecologiştii cu 5%, în timp ce Partidul Socialist, din rândurile căruia provine fostul preşedinte Francois Hollande, confirmă prăbuşirea sa electorală, având în acest sondaj numai 4,5%.