DISTRIBUIȚI
United States Hypocrisy

Ministrul de externe francez, Jean-Yves Le Drian, a respins marţi orice ‘axă iraniană din Marea Mediteraneană până la Teheran’ şi a cerut retragerea miliţiilor iraniene prezente în Siria, informează AFP, potrivit agerpres.

‘Prezenţa iraniană şi dorinţa iraniană de a crea o axă de la Marea Mediteraneană până la Teheran – nu!’, a declarat Le Drian în cadrul unei emisiuni speciale cu privire la Siria lui Bashar al-Assad, ce va fi difuzată marţi seara pe France 2.


Citeşte şi: Trei femei revin cu acuzaţiile la adresa lui Trump: ‘Şi-a pus mâinile peste tot, mă săruta şi mă atingea’

În această ţară, ‘Iranul îşi aduce miliţiile, susţine Hezbollah (mişcarea şiită libaneză)’, a subliniat şeful diplomaţiei franceze. Regimul de la Damasc a beneficiat de asemenea de sprijinul militar al Rusiei, care a anunţat luni retragerea unei ‘părţi semnificative’ a forţelor lor din Siria.

În noiembrie, şeful diplomaţiei franceze şi-a atras furia Teheranului după ce a denunţat ‘tentaţia hegemonică’ a Iranului în Orientul Mijlociu, din Liban până în Yemen, trecând prin Siria şi Irak.

Siria trebuie să redevină ‘un stat suveran, adică independent faţă de presiunile, prezenţele altor ţări’, a insistat Jean-Yves Le Drian.

Creşterea în putere a Iranului şiit suscită mari tensiuni cu vecinii săi suniţi şi semne de întrebare din partea Occidentului. Spre deosebire de SUA, care ameninţă să pună în discuţie acordul asupra programului nuclear al Iranului, europenii, cu Franţa în frunte, doresc menţinerea lui, dar cer Teheranului să-şi revizuiască programul balistic şi să aibă o strategie regională ‘mai puţin agresivă’.

De asemenea, Jean-Yves Le Drian a subliniat responsabilitatea Moscovei şi Teheranului în procesul de pace din Siria.

‘Actorii principali din acest dosar sunt totuşi Rusia şi Iranul. Trebuie ca ele să contribuie la găsirea unei soluţii politice cu alţi membri ai Consiliului de Securitate’ (SUA, China, Franţa şi Marea Britanie), a spus ministrul francez.

Citeşte şi: După atentatul de la New York, Trump cheamă la reformarea sistemului de imigrare

Rusia trebuie, de asemenea, să facă presiuni asupra preşedintelui sirian Bashar al-Assad, pentru ca acesta să desfacă laţul din jurul regiunii Ghouta de Est, lângă Damasc, unde bombardamente ale regimului au ucis aproape 200 de civili în noiembrie.

‘Dacă Bashar al-Assad poate fi convocat la Soci (Rusia), i se poate spune şi să înceteze (bombardamentele) şi să permită ca ajutorul umanitar să poată fi accesibil pentru toţi’, a subliniat Jean-Yves Le Drian.

Bashar al-Assad ‘nu este soluţia’, chiar dacă Occidentul nu mai face din retragerea lui o condiţie prealabilă pentru orice negociere de pace, a mai spus ministrul francez. ‘Se spune ‘să aşteptăm ca el să plece’, însă el este acolo, el este susţinut! Este un barbar, dar este acolo’, a subliniat Le Drian.