DISTRIBUIȚI
Reuters

Franţa nu vede cum ar putea avea încredere în Canberra în cadrul negocierilor comerciale între Uniunea Europeană şi Australia, după decizia acesteia din urmă de a rupe angajamentul de a cumpăra submarine franceze, a declarat vineri secretarul de stat pentru afaceri europene francez Clement Beaune, citat de AFP, potrivit agerpres.

„Avem negocieri comerciale cu Australia, nu văd însă cum putem avea încredere în partenerul australian”, a declarat Beaune în cursul unei emisiuni la postul de radio RFI şi la posturile de televiziune France24 şi Public Senat la o zi după anunţul privind pactul de securitate între Australia, SUA şi Marea Britanie, care a dus la anularea contractului francez privind achiziţionarea de submersibile.


Citește și : Narendra Modi împlineşte 71 de ani, iar autorităţile vor să vaccineze zeci de milioane de indieni de ziua lui

„Aceasta este o gravă încălcare a încrederii din partea Australiei”, a spus el. „Relaţiile internaţionale nu sunt naivitate, sentimente bune, dar cuvântul, semnarea unui contract valorează ceva. Dacă nu mai avem încredere, nu putem merge mai departe”, a apreciat Clement Beaune.

Comisia Europeană este mandatată din 2018 să negocieze acorduri de liber schimb cu Australia şi Noua Zeelandă.

Întrebată joi despre consecinţele furiei Franţei în ceea ce priveşte negocierile în curs între UE şi Australia pentru încheierea unui acord de liber schimb, Comisia a manifesta prudenţă. „Nu va exista niciun efect imediat asupra discuţiilor şi relaţiilor cu Australia”, a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Comisiei, Dana Spinanţ.

Citește și : Italienii sunt de acord cu certificatul sanitar obligatoriu

Anunţul parteneriatului de securitate, AUKUS, care prevede că Wahingtonul şi Londra ajută Canberra să se doteze cu submarine nucleare de atac, a provocat o puternică indignare din partea Franţei, care semnase un contract de mai multe zeci de miliarde de euro în 2016 pentru a furniza Australiei 12 submarine convenţionale, care a fost anulat.