DISTRIBUIȚI
Historia

Ministrul culturii din Franţa, Françoise Nyssen, a declarat joi că „va analiza în mod serios” posibilitatea ca celebra pictură Mona Lisa să părăsească muzeul Luvru, în cadrul unui plan care vizează împrumutul acestui faimos tablou de Leonardo Vinci unor alte locaţii, informează AFP.

„Mă întâlnesc cu presedintele Luvrului în această dimineaţă şi îi voi vorbi din nou (despre acest subiect)”, a declarat pentru radio Europe 1 ministrul, care s-a declarat favorabil, în principiu, ideii unui împrumut în cadrul unei întâlniri cu presa la sfârşitul lunii ianuarie. Împrumutul ar urma sa aibă loc în cadrul unui proiect, care vizează, de asemenea, şi alte lucrări emblematice, conform agerpres.


Întrebată despre rezervele pe care le-ar putea avea curatorii şi experţii, Françoise Nyssen a răspuns: „Am avut aceeaşi reacţie când s-a propus mutarea Tapiseriei din Bayeux cât muzeul în care se află este în reparaţii. Elysee a decis să împrumute această tapiserie Regatului Unit în 2022 cu ocazia unor lucrări majore de restaurare la muzeul care o găzduieşte”.

Citește și : ONU speră că va livra ajutoare umanitare în Ghouta Orientală „în câteva zile”

Primarul din Lens (nord), unde există o filială a Luvrului, s-a declarat gata să primească celebra pictură. La rândul lor, suporterii clubului de fotbal din oraş au solicitat împrumutarea faimoasei picturi Muzeului Luvru-Lens, arborând cu banner uriaş cu imaginea Monei Lisa în timpul unui meci de fotbal de la începutul lunii februarie.

Celebrul tablou a călătorit deja în mai multe ţări, printre care Statele Unite şi Rusia. În 1911, Mona Lisa a fost furată de la Luvru de un italian care a fost arestat în 1913, atunci când a încercat să vândă tabloul unui colecţionar din Florenţa.