DISTRIBUIȚI
Haute Provence Info

Ministrul de interne francez, Christophe Castaner, a anunţat miercuri că a cerut dizolvarea a patru asociaţii care ‘legitimează în mod regulat jihadul armat, atât prin predicile ţinute, cât şi prin scrierile puse la dispoziţia credincioşilor şi utilizatorilor de internet’, potrivit AFP.

Aceste asociaţii sunt ‘Centrul Zahra Franţa’, ‘Federaţia şiită a Franţei’, ‘Partidul antisionist’ şi ‘France Marianne Télé’, a precizat ministrul de interne în comunicatul său, anunță și Agerpres.


Citește și : Italia: Un imigrant african a dat foc unui autobuz școlar plin cu copii – FOTO/VIDEO

‘Aceste justificări ale jihadului armat, fără niciun fel de moderaţie, sunt însoţite de o îndoctrinare a tinerilor ‘Centrului Zahra’ în perspectiva războiului sfânt şi de o apologie constantă, în special prin internet, a acţiunilor unor grupări precum Hamas, Jihadul islamic (palestiniene) şi aripa armată a Hezbollahuliui (şiit libanez), toate înscrise pe lista organizaţiilor teroriste a Uniunii Europene’, mai adaugă ministrul.

Cu sediul în Grande-Synthe (nord), ‘Centrul Zahra Franţa’ şiit găzduieşte asociaţiile vizate de minister şi a căror dizolvare trebuie decisă în mod oficial de către preşedintele Emmanuel Macron.

‘Acestea sunt asociaţii deschis antisemite şi periculoase’, a declarat purtătorul de cuvânt al guvernului, Benjamin Griveaux, într-un raport al Consiliului de Miniştri.

‘Centrul Zahra Franţa’ a făcut deja obiectul mai multor măsuri administrative şi al unor operaţiuni ale poliţiei în ultimele luni.

Citește și : Partidul lui Orban amenință că va pleca din PPE dacă va fi suspendat

Birourile sale din Grande-Synthe au fost vizate la 2 octombrie de o operaţiune antiteroristă. Percheziţiile au condus la descoperirea unor arme de foc deţinute ilegal. Trezorierul acestei asociaţii a fost condamnat la 18 luni de închisoare de către un tribunal de corecţie din Dunkerque pentru deţinere ilegală de arme.

Un lăcaş de cult pe care ‘Centrul Zahra Franţa’ îl administrează în Grande-Synthe a fost închis la 15 octombrie pentru o durată de şase luni, printr-o decizie a prefecturii, aminteşte AFP.