DISTRIBUIȚI
Yachting Pages

Proiectul de buget al Franţei pentru 2019, prezentat luni, prevede alocarea a aproximativ trei miliarde de euro ajutorului public pentru dezvoltare, cu 130 de milioane mai mult decât în acest an, o creştere salutată de ONG-uri care aşteaptă totuşi mai mult, relatează AFP, scrie agerpres.

Suma totală prevăzută pentru ajutorul public pentru dezvoltare anul viitor se ridică la 3,08 miliarde de euro, o creştere de 0,5% în raport cu anul în curs, se arată în proiectul de buget.


Citește și : Nava Aquarius i-a cerut Franţei să autorizeze cu ‘titlu excepţional’ debarcarea celor 58 de migranţi aflaţi la bordul său

Această creştere ”marchează în cele din urmă începutul traiectoriei ascendente pentru a ajunge la finalul actualului mandat prezidenţial de cinci ani la 0,55% din venitul naţional brut alocat ajutorului pentru dezvoltare, în urma angajamentului preşedintelui’ Emmanuel Macron, a afirmat Friederike Räder, directoare pentru UE şi Franţa a ONG-ului ONE.

„Totuşi, aceasta nu este decât o primă etapă pentru a atinge 0,7%, angajamentul internaţional al Franţei”, a subliniat ea, solicitând acordarea fondurilor „în primul rând celor mai sărace ţări din Africa şi pentru proiectele care vizează femeile şi fetele”.

ONG-ul Oxfam a salutat această creştere „binevenită”, reamintind că ea ”survine după mai mulţi ani de scăderi majore”.

„Este nevoie acum de un impuls major pentru ca Franţa să fie la înălţimea ambiţiilor şi angajamentelor asumate la nivel internaţional”, a declarat de asemenea Michael Siegel, purtător de cuvânt al Oxfam France, potrivit unui comunicat.

Citește și : Fundaţia Open Society a lui Soros a depus plângere la CEDO împotriva Ungariei

Preşedintele Emmanuel Macron s-a angajat ca până în 2022 să crească la 0,55% din Venitul naţional brut ajutorul public al Franţei.

La un nivel de 0,43% în acest an, ajutorul francez rămâne cu mult sub obiectivul ONU de 0,7% atins de numai cinci ţări (Danemarca, Luxemburg, Norvegia, Regatul Unit şi Suedia).