DISTRIBUIȚI

Emmanuel Macron a pledat, în cele 14 ore ale unei vizite la Salonul Agriculturii, cu o oră mai mult decât anul trecut, pentru o Europă care să-şi regăsească ”suveranitatea alimentară”, în mijlocul unei mulţimi de vizitatori şi agricultori binevoitori, relatează AFP, potrivit News.ro .

Şeful statului francez, care a sosit la porţile Versailles sâmbătă la ora locală 8.47 (9.47, ora României), a depus eforturi să ofere asigurări unei lumi agricole tot mai îngrijorate, promiţând o Politică Agricolă Comună (PAC) ”reinventată”, care să asigure ”suveranitatea alimentară, de mediu şi industrială” a Europei. El a plecat de la eveniment la ora loocală 23.27 (duminică, 0,37, ora României).


Citește și : O nouă lovitură pentru Maduro. Un al cincilea militar îl abandonează şi i se alătură lui Guaido

Cu trei luni înaintea alegerilor europene şi în plină renegociere a PAC, Macron a avut ocazia să-şi prezinte viziunea unei politici care să-i protejeze pe agricultori şi pe consumatori de marile puteri agricole mondiale – China, Rusia şi Statele Unite.

”Vom aştepta faptele, dar el pare că a înţeles problematica agricolă”, a reacţionat Samuel Vandaele, de la Sindicatul tinerilor agricultori.

Invers, Marine Le Pen, preşedinta Rassemblement national (fostul FN, extremă dreapta), a denunţat ”discursul mincinos” al preşedintelui, care ”s-a ferit să explice că marele său proiect de «PAC ambiţioasă» este în opoziţie totală cu reforma actuală efectuată de Berlin şi Bruxelles”.

Temându-se la rândul lor de o scădere a ajutoarelor agricole europene, Les Républicains (LR, opoziţie) au pledat sâmbătă pentru ”o menţinere a bugetului PAC”.

Comiarul european al Agriculturii, irlandezul Phil Hogan, a declarat pentru AFP că ”împărtăşeşte mult” viziunea lui Macron, ”mai ales cu privire la veniturile agricultorilor, tranzişia ecologică şi modernizarea” PAC.

Vizibil încântat că se află acolo, Macron a parcurs apoi încet aleile, oprindu-se să discute la fiecare pas, ceea ce a condus la o întârziere cu câteva ore în programul său.

Atmosfera acestor discuţii improvizate – cea mai îndelungată baie de mulţime a şefului statului de la începutul crizei ”vestelor galbene” – a rămas plăcută, punctată de numeroase aplauze şi încurajări, în pofida faptului că ici-colo s-a fluierat şi s-a strigat ”Macron, demisia”.

Citește și : Arabia Saudită numește un nou ambasador în SUA

Câteva ”veste galbene” care au încercat să se apropie, inclusiv Eric Drouet, o figură a mişcării, au fost ţinute la distanţă de numeroase forţe de securitate.

46.000 DE VESTE GALBENE LA ”ACTUL 15”

Ministerul francez de Interne a anunţat că cel puţin 46.000 de persoane au manifestat sâmbătă, în cadrul ”actului 15”, a cincisprezecea zi de mobilizare a mişcării ”vestelor galbene”, dintre care el puţin 5.800 la Paris.

Săptămâna trecută, 41.500 de persoane au manifestat în întreaga ţară, potrivit aceleiaşi surse, contestată de mişcare.