DISTRIBUIȚI
afp

Emmanuel Macron a refuzat să răspundă, marţi, în cursul unei vizite la Salonul Euronaval, la întrebări cu privire la o eventuală oprire a vânzărilor de armament franceze către Arabia Saudită, aşa cum le-a cerut Germania tuturor europenilor, relatează AFP, potrivit News.ro .

”Agenda mea nu este dictată de presă, că vă place ori ba. Eu sunt pe alt subiect. Asta nu are nimic a face cu subiectul despre care vorbim. Nimic. Nimic. Aşadar, nu voi răspunde. Îmi pare rău. Asta va continua atât timp cât mă aflu pe locul pe care sunt. Fie că va place, fie că vă displace”, a răspuns, evident iritat, preşedintele Republicii, care vizita împună cu ministrul Armatelor Florence Parly acest salon al industriilor navală şi Apărării.


Citește și : Cinci întrebări fără răspuns în cazul Khashoggi

Jurnaliştii l-au întrebat dacă Franţa intenţionează să-şi suspende vânzările de armament către Riad, aşa cum le-a cerut luni, tuturor europenilor, ministrul german al Economiei Peter Altmaier, atât timp cât Arabia Saudită nu va face lumină cu privire la moartea jurnalistului Jamal Khashoggi.

”Doar pentru că un lider spune ceva, eu nu sunt obligat să reacţionez de fiecare dată. Şi, ca atare, nu vă voi răspunde”, a repetat preşedintele francez la o a doua întrebare pe acest subiect.

Întrebată, la rândul său, de presă, Parly a răspuns că ”prima prioritate este ca ancheta să fie realizată şi ca această anchetă să fie credibilă”.

Preşedintele american Donald Trump a declarat sâmbătă că o suspendare a vânzărilor de armament ”ar face mai mult rău” economiei americane decât Arabiei Saudite.

Cancelarul german Angela Merkel a avertizat duminică asupra faptului că Berlnul nu va autoriza, în această situaţie, exporturile de armament către Arabia Saudită.

Premierul canadian Justin Trudeau nu a exclus, însă, ca ţara să anuleze un important contract de vânzare de armament către Riad.

PARLAMENTUL SPANIOL RESPINGE O INIŢIATIVĂ VIZÂND OPRIREA EXPORTURILOR DE ARMEMENT CĂTRE ARABIA SAUDITĂ

Pe de altă parte, Parlamentul spaniol a respins marţi o inişiativă vizând să oprească exporturi de armament către Arabia Saudită, în urma unei dezbateri, relatează The Associated Press.

Parlamentarii conservatori (opoziţie) şi socialişti (la putere) au argumentat că este necesară protejarea locurilor de muncă în industria Apărării.

Ei au respins un proiect de lege iniţiat de extrema stângă şi formaţiuni mai mici în vederea unei suspendări a exportului de armament.

Parlamentarii din cadrul partidului Ciudadanos (liberali) s-au abţinut.

Citește și : Autorităţile turce nu au găsit încă corpul jurnalistului Khashoggi (surse)

Spania a hotărât luna trecută să trimită un transport de bombe în Arabia Saudită – pentru a nu compromite un contract de construire a cinci fregate destinate marinei saudite, estimat la 2,1 miliarde de dolari – în pofida unei încercări a Guvernului socialistului Pedro Sanchez de a-l opri.

Premierul urmează să dea explicaţii, miercuri, în Parlament, cu privire la acest lucru.

Occidentul îşi reanalizează afacerile cu regatul de la Golful Persic, în urma scandalului internaţional provocat de uciderea jurnalistului şi disidentului saudit Jamal Khashoggi în consulatul ţării sale la istanbul, la începutul acestei luni.