DISTRIBUIȚI
News18.com

Franţa a lansat luni o loterie ale cărei fonduri vor fi destinate integral salvării patrimoniului său istoric ameninţat şi ai cărei organizatori preconizează să strângă aproximativ 18 milioane de euro, relatează agenţiile France Presse şi EFE, potrivit agerpres.

Executivul francez, prin intermediul societăţii publice de loterie, La Francaise des Jeux, a pus în vânzare bilete pe care pot fi răzuite imaginile unor monumente ce au nevoie de o intervenţie urgentă pentru a fi conservate.


Citește și : Coaliţia militară care intervine în Yemen sub comandament saudit insistă că raidul împotriva unui autobuz cu copii a fost ”legitim”

Monumentele au fost selectate de o misiune specială condusă de prezentatorul de televiziune Stéphane Bern, prieten al preşedintelui ţării, Emmanuel Macron, şi specializat în istoria coroanelor europene.

Au fost identificate 270 de monumente ale patrimoniului francez în stare de deteriorare care au nevoie de intervenţie.

Alături de bilete de 15 euro, ce permit câştigarea marelui premiu – care poate să ajungă până la 1,5 milioane de euro -, La Francaise des Jeux propune şi bilete de 3 euro la această loterie, a cărei extragere va avea loc pe 14 septembrie, cu premii totale de 13 milioane de euro.

Loteria va oferi posibilitatea câştigării şi altor premii mai mici, de 15 euro. Potrivit La Farncaise des Jeux, o treime din biletele vândute vor avea o recompensă. Procentul de 10 % din câştigurile care merg de obicei în vistieria statului vor fi destinate Fundaţiei Patrimoniului pentru restaurarea acestor monumente.

Acest joc de noroc face parte din propunerile lui Stéphane Bernesos pentru salvarea patrimoniul, alături de lansarea unui mare fond caritabil pe internet, care a făcut posibilă strângerea până în prezent a 1,3 milioane de euro.

Citește și : Postul public rus de televiziune a lansat o emisiune săptămânală despre Putin

Noua loterie este organizată într-un moment în care Bern ameninţă să abandoneze misiunea încredinţată de Macron, considerând că nu are suficient sprijin din partea guvernului. Popularul prezentator TV a asigurat într-un interviu pentru mass-media locale că executivul se ocupă mai mult de monumentele din Paris decât de patrimoniul aflat în zonele rurale.

Casa scriitorului Pierre Loti din Rochefort, cea a autorului şi politicianului Aimé Césaire din Fort-de-France (Martinica) şi biserica romanică Notre-Dame din La Celle-Guenand (centrul ţării) sunt câteva dintre monumentele care vor beneficia de aceste fonduri.