DISTRIBUIȚI

Franţa a lansat o reformă a nivelurilor de informaţii clasificate, prin care acestea vor fi regrupate în două categorii, „secret” şi „foarte secret”, iar o primă categorie utilizată până acum, denumită „confidenţial apărare”, va fi suprimată. Măsura urmăreşte atât simplificarea gestionării acestor informaţii cât şi alinierea la practicile principalilor aliaţi ai Franţei, relevă un raport guvernamental făcut public marţi, citat de AFP, potrivit agerpres.

Informaţiile clasificate – care reprezintă la ora actuală peste 5 milioane de documente, în Franţa – se pot referi la operaţiuni militare, antiterorism, reţele infracţionale, protecţia instalaţiilor sensibile sau planuri şi studii legate de programe strategice. Până în prezent existau trei niveluri de clasificare a acestor informaţii, în funcţie de sensibilitatea lor: „confidenţial apărare”, „secret apărare” şi „foarte secret apărare”, divulgarea lor fiind, respectiv, de natură să „dăuneze”, să „dăuneze grav” sau „foarte grav” apărării şi securităţii naţionale.


Citeşte şi: Şicane periculoase deasupra Mării Negre. Ruşii au interceptat un avion-spion american

Până la finele anului viitor, Franţa va trece la o clasificare cu doar două niveluri, „secret” şi „foarte secret”. Această din urmă categorie va cuprinde informaţii „X secret” (privind de exemplu chestiuni legate de descurajarea nucleară, criptare sau cercetări prezentând un risc de proliferare), accesul la ele fiind rezervat doar persoanelor beneficiind de nivelul maxim de autorizare, şi nu vor putea fi puse la dispoziţia puterilor aliate, după cum precizează Secretariatul general pentru apărare şi securitate naţională (SGDSN), autorul raportului.

Informaţiile cele mai sensibile din actuala categorie „confidenţial apărare”, cum ar fi de exemplu un atac informatic vizând o societate franceză, vor fi trecute în categoria „secret”.

„Obiectivul este de a evita o inflaţie inutilă de date clasificate, de a dispune de o protecţie mai eficace şi de a utiliza niveluri de clasificare compatibile cu cele utilizate în cadrul NATO şi în Uniunea Europeană, într-un context în care cele trei niveluri de clasificare pe care le avem azi pot crea complicaţii”, a declarat secretarul general pentru apărare şi securitate naţională, Louis Gautier.

Citeşte şi: CIA preconizează un amestec al Rusiei în alegerile americane din noiembrie

În prezent, peste 400.000 de persoane au acces în Franţa la informaţii clasificate, referitoare la armată, informaţii sau protecţia siturilor sensibile, adică 0,6% dintre francezi. Autorizările în acest sens sunt acordate în proporţie de două treimi (68%) unor angajaţi din sfera apărării – militari, funcţionari sau ţinând de industria apărării – şi în mai mică măsură angajaţilor din sferele de competenţă ale Ministerului Ecologiei şi Energiei (14%) şi de Interne (11%).

Reforma lansată prevede şi simplificarea declasificării de documente secrete, a menţionat SGDSN. În 2016, Ministerul francez de Interne a declasificat pentru 3500 de documente, iar Ministerul Apărării peste 2500. Perioada maximă în care un document poate rămâne secret este de 50 de ani în Franţa, putând ajunge la 100 de ani dacă este în joc securitatea persoanelor. Anumite documente rămân însă inaccesibile, mai ales cele legate de fabricarea de arme nucleare, biologice sau chimice.