DISTRIBUIȚI
UNHCR

Franţa va lansa „în următoarele săptămâni” misiuni în Niger şi Ciad pentru a-i identifica pe cei care ar putea beneficia de drept de azil, din listele propuse de Înaltul Comisariat al ONU pentru refugiaţi (UNHCR), a anunţat luni preşedintele francez Emmanuel Macron, potrivit AFP, transmite agerpres.

Aceste misiuni au de asemenea ca obiectiv să urmărească mai bine situaţia din Niger şi Ciad „pentru a preveni un aflux de imigranţi economici” care nu sunt eligibili la dreptul de azil, a explicat preşedintele francez, după ce l-a primit la Palatul Elysée pe liderul UNHCR, Filippo Grandi.


Citeşte şi: Erdogan A AŢIPIT la o conferinţă de presă comună cu preşedintele Ucrainei – VIDEO

Palatul Elysée a precizat că prima misiune a organismului însărcinat cu acest obiectiv, Oficiul francez de protecţie a refugiaţilor şi apatrizilor (OFPRA), va fi trimisă la sfârşitul lunii octombrie în Niger. Parisul consideră imposibil pentru moment să se instaleze în Libia centre de primire, din cauza insecurităţii din această ţară.

Franţa „va oferi în următorii doi ani 10.000 de locuri” pentru refugiaţii „reinstalaţi”, adică acceptaţi în Franţa, din Niger, Ciad, dar şi din Turcia, Liban şi Iordania, a anunţat preşedintele.

Dintre cei 10.000 de refugiaţi, 3.000 vor proveni din „misiuni de protecţie avansate” ale OFPRA în Niger şi Ciad care vor fi lansate „în următoarele săptămâni”, a precizat luni seară şi ministrul de interne Gérard Collomb într-un comunicat.

O decizie de principiu a fost luată la sfârşitul lunii august la un mini-summit la Paris cu lideri ai mai multor ţări europene, dar şi ai Nigerului şi Ciadului.

Citeşte şi: Un bombardier rusesc S-A PRĂBUŞIT la o bază aeriană din Siria. Ambii piloţi au murit

Franţa intenţionează de asemenea să introducă „modificări legislative şi reglementări în următorii ani” pentru a apropia politica sa de organizare a sistemului de azil cu cea din Germania, reforme la care „UNHCR se va asocia”, a adăugat Macron.

El a reiterat că Franţa vrea să îi primească mai bine pe cei care au drept de azil, dar să îi expulzeze într-un mod „mult mai riguros” pe imigranţii economici, care nu au dreptul la acest statut.

„Vreau să îi primim mai bine pe cei care pot cere azil, să accelerăm termenele administrative care sunt inumane şi ineficiente, să avem programe de integrare în ceea ce priveşte învăţarea limbii, cazarea, locurile de muncă, şi să fim mai riguroşi în a-i conduce la frontieră pe cei care nu au dreptul la această procedură”, a detaliat Emmanuel Macron.

El a anunţat de asemenea majorarea cu 10 milioane de euro a contribuţiilor Franţei la UNHCR şi la Organizaţia Internaţională pentru Migraţie (OIM), în special pentru a sprijini acţiunile lor în Libia pentru protecţia persoanelor „aflate cel mai aproape de zonele de conflict”.