DISTRIBUIȚI

Ambasada Franţei în Pakistan le-a recomandat joi cetăţenilor săi şi companiilor franceze să părăsească temporar această ţară, din cauza unor „ameninţări serioase” la adresa intereselor franceze, informează AFP, potrivit agerpres.

„Din cauza unor ameninţări serioase ce vizează interesele franceze în Pakistan, li se recomandă cetăţenilor francezi şi companiilor franceze să părăsească provizoriu această ţară”, a scris ambasada într-un mesaj trimis francezilor care trăiesc în Pakistan, unde săptămâna aceasta au avut loc manifestaţii anti-franceze violente.


Citește și: Washingtonul reacționează dur la ultimul anunț al Teheranului

Un partid islamist radical, Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), a blocat parţial, la începutul săptămânii, capitala Islamabad (nord), precum şi două cele mai mari oraşe ale ţării, Lahore (est) şi Karachi (sud), pentru a cere expulzarea ambasadorului Franţei.

Manifestaţiile au fost reprimate în mod violent de poliţie şi s-au soldat cu cel puţin doi morţi în rândurile poliţiştilor.

Susţinătorii TLP au reacţionat cu furie la arestarea liderului lor Saad Rizvi, luni, în Lahore, la câteva ore după ce acesta a îndemnat la organizarea unui marş de protest pe 20 aprilie, la Islamabad, pentru a cere expulzarea ambasadorului Franţei.

Citește și: Un sfert din decesele Covid NU SUNT CAUZATE de virus

TLP cere această expulzare după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a susţinut dreptul la caricatură în numele libertăţii de exprimare, în timpul omagierii unui profesor ucis pe 16 octombrie, după ce a arătat în clasă desene satirice, în urma republicării de caricaturi cu profetul Mahomed de către săptămânalul Charlie Hebdo.

Guvernul pakistanez şi-a făcut publică intenţia de a interzice TLP, care a mai fost la originea unor manifestaţii violente împotriva Franţei în toamna anului trecut.