DISTRIBUIȚI
afp

Franţa este pregătită să primească 20 de migranţi blocaţi de mai multe zile la bordul navei organizaţiei neguvernamentale Sea-Eye, în largul Maltei, pentru a permite debarcarea acesteia în La Valletta, a anunţat vineri ministrul de interne francez, Christophe Castaner, citat de AFP, potrivit agerpres.

‘Am vorbit cu omologul meu maltez’ şi ‘i-am confirmat că Franţa, la fel ca Germania şi alte ţări partenere europene se vor solidariza pentru primirea de refugiaţi prezenţi la bordul (navei) Alan Kurdi, cu scopul de a permite debarcarea lor în La Valletta’, a indicat ministrul francez într-un mesaj pe Twitter.


Citește și: 6 morți în China după ce un tren deraiat s-a oprit într-o casă – VIDEO

‘La fel ca în cazul altor nave (Lifeline, Aquarius, SeaWatch), am cerut personalului Ministerului de Interne şi OFPRA (Oficiul francez pentru protecţia refugiaţilor şi a apatrizilor) să fie pregătit să se deplaseze la faţa locului în următoarele ore pentru a facilita transferul în Franţa a 20 de persoane care au nevoie de protecţie’, a precizat el.

Nava Alan-Kurdi – botezată de Sea-Eye în memoria micului sirian găsit înecat pe o plajă din Turcia – a salvat la 3 aprilie 64 de migranţi care se aflau într-o ambarcaţiune improvizată în largul Libiei.

Citește și: Un angajat ONU este acuzat de spionaj în Tunisia

Ea a călătorit mai întâi spre insula italiană Lampedusa, dar ministrul de interne italian Matteo Salvini (de extremă dreapta) a spus că Berlinul este cel care trebuie să se ocupe de aceşti migranţi salvaţi de o organizaţie neguvernamentală germană pe o navă cu pavilion german.

Nava a pornit apoi spre Malta şi a navigat de atunci în jurul micii ţări mediteraneene. Din vara anului 2018, La Valletta a acceptat mai multe debarcări ale migranţilor salvaţi de ONG, dar numai în baza unor acorduri de repartizare a acestora între mai multe ţări europene.