DISTRIBUIȚI
AFP

Franţa îşi ”asumă moştenirea testelor nucleare” în Polinezia, a indicat marţi ministrul francez al teritoriilor de peste mări, Annick Girardin, denunţând plângerea depusă la Curtea Penală Internaţională (CPI) împotriva Franţei pentru crime împotriva umanităţii, relatează AFP, potrivit agerpres.

”Este important de a recunoaşte fapta nucleară, de a acţiona pentru depoluarea atolilor, dar şi de a fi alături de victime cât mai repede posibil, şi aceasta este ceea ce eu fac de când am sosit” în post, a declarat dna Girardin la canalul de televiziune France 24, dând asigurări că ”s-a avansat enorm” în problema despăgubirii victimelor.


Citeşte şi: Cadavrul lui Jamal Khashoggi a fost GĂSIT într-un puţ din reşedinţa consulului Arabiei Saudite (oficial turc)

Liderul separatist polinezian Oscar Temaru a anunţat pe 10 octombrie la ONU că a depus plângere la începutul lunii în faţa Curţii Penale Internaţionale (CPI) împotriva Franţei pentru crime împotriva umanităţii din cauza unor teste nucleare în Polinezia.

”Este denigrată Franţa în acest caz, ceea ce face domnul Temaru, deoarece el nu are o politică adevărată pentru Polinezia”, a afirmat ea.

Pe 11 octombrie, dna Girardin a denunţat deja ”deturnarea de jurisdicţii internaţionale în scopuri politice locale”, dând asigurări că statul francez urmează ”să se apere şi să reamintească faptele”.

Vezi şi: VIDEO – Uciderea lui Jamal Khashoggi a fost premeditată cu câteva zile înainte de crimă (Erdogan)

”Se lucrează acum cu o comisie parlamentară privind indemnizarea victimelor şi, printre altele, s-a reluat indemnizarea”, a continuat dna Girardin marţi, recunoscând că ”aceasta nu are loc niciodată destul de repede pentru victime”.

”Această construcţie trebuie să aibă loc cu polinezienii şi guvernul îşi îndeplineşte în întregime rolul”, a subliniat ministrul francez, adăugând că ”se lucrează de asemenea la crearea unui loc al memoriei” şi că ”preşedintele Republicii va merge el însuşi în Pacific în februarie sau în martie şi aceste subiecte vor fi abordate”.

Citeşte şi: O bombă a fost descoperită lângă locuinţa lui George Soros din New York

În perioada 1966-1996, atolii Mururoa şi Fangataufa au fost teatrul a 193 de teste nucleare franceze care au avut efecte asupra sănătăţii populaţiilor şi a mediului. În 2010, în baza unei legi, au fost introduse măsuri de despăgubire, dar ele au fost considerate prea restrictive de către asociaţiile de veterani afectaţi de maladiile provocate de radiaţii.

În 2016, în Polinezia, fostul preşedinte Francois Hollande a recunoscut impactul testelor asupra mediului şi sănătăţii şi a anunţat ameliorarea procesului de despăgubire.