DISTRIBUIȚI
The New York Times

Franţa a invitat marţi Turcia să respecte „suveranitatea” Ciprului şi să nu pună în pericol „stabilitatea regională”, după noi foraje turceşti de explorare a zăcămintelor de gaze în largul insulei mediteraneene, potrivit AFP, scrie agerpres.

„Turcia a anunţat noi operaţiuni de foraj în estul Mării Mediterane, inclusiv în sectoare ce ţin de zona economică exclusivă a Republicii Cipru”, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului de Externe francez.


Citește și : Putin s-a pronunţat împotriva unor noi sancţiuni ruseşti împotriva Georgiei, ‘din respect pentru poporul georgian’

„Franţa aminteşte în acest context ataşamentul său ferm faţă de respectarea dreptului mării, precum şi solidaritatea sa cu Cipru, a cărui suveranitate trebuie să fie respectată”, a adăugat purtătoarea de cuvânt Agnes von der Muhll.

„Invităm Turcia să evite orice acţiune care ar fi contrară legii şi ar pune în pericol stabilitatea regională”, a subliniat ea.

Descoperirea unor uriaşe zăcăminte de gaze off-shore în regiune a acutizat revendicările şi a sporit tensiunile între Ankara şi Nicosia în ultimii ani.

Citește și : Netanyahu răspunde amenințărilor Teheranului: Iranul se află în raza loviturilor aeriene israeliene

După ce a trimis în ultimele luni o primă navă de foraj, „Fatih”, Turcia a trimis la 20 iunie o a doua, „Yavuz”, pentru a explora zăcămintele de gaze din largul peninsulei Karpas (nord-est) în partea de nord a insulei controlată de Republica Turcă a Ciprului de Nord, nerecunoscută de comunitatea internaţională.

Uniunea Europeană, care ameninţase Turcia cu sancţiuni după anunţarea trimiterii navei „Yavuz”, şi-a exprimat luni „preocuparea profundă” şi a promis un răspuns „adecvat”.