DISTRIBUIȚI

Preşedintele Emmanuel Macron a anunţat joi că Franţa ia în considerare să trimită din nou Ucrainei tunuri Caesar, piesa centrală a artileriei franceze, tranmsite AFP, potrivit agerpres.

„Lucrăm la mai multe solicitări, cu mai multe state membre ale Uniunii Europene, în special cu privire la noi (tunuri) Caesar”, a spus el în cadrul unei conferinţe de presă după prima întâlnire a Comunităţii politice europene găzduite de Praga.


Citește și : Preşedintele Biden a transmis un mesaj de unitate în Florida – VIDEO

De la începutul conflictului, Franţa a furnizat Ucrainei 18 tunuri Caesar de 155 mm cu o rază de acţiune de 40 km, montate pe camioane, rachete antitanc şi antiaeriene, transportoare blindate (VAB), combustibil, echipamente individuale şi aproximativ 15 tunuri tractate TRF1 de 155 mm.

Parisul intenţionează acum să furnizeze Kievului între şase şi 12 tunuri Caesar, preluate dintr-o comandă pentru Danemarca, declarase pentru AFP o sursă familiarizată cu problema. Franţa studiază, de asemenea, posibilitatea de a livra Kievului 20 de vehicule blindate Bastion.

Citește și :  Emmanuel Macron va participa la Forumul de Cooperare Asia-Pacific

Statele membre ale UE „vor discuta despre aceste subiecte, asupra unor mecanisme”, vineri, în cadrul summitului informal al UE de la Praga, a spus preşedintele francez, adăugând că va reveni cu mai multe detalii într-o conferinţă de presă după întâlnire.

„Vom continua să sprijinim Ucraina din punct de vedere financiar, umanitar şi militar”, a insistat el.”Acest ajutor va continua să fie un ajutor în ceea ce priveşte echipamentul şi instruirea, în conformitate cu ceea ce facem de câteva luni”.”Continuăm să mergem înainte pe baza solicitărilor exprimate şi să ne coordonăm foarte strâns cu membrii Uniunii Europene şi cu cei care nu sunt membri ai Uniunii Europene”, a adăugat el cu referire la Regatul Unit.