DISTRIBUIȚI

Franţa a anunţat miercuri că intenţionează să ofere în aprilie unor ţări africane circa 100.000 de doze de vaccin AstraZeneca în cadrul mecanismului COVAX şi că speră să le livreze acestor ţări în total 500.000 de doze până la mijlocul lui iunie, informează AFP, potrivit agerpres.

Prin oferirea acestor doze, puse în flacoane în Italia, Franţa va inaugura astfel mecanismul european de partajare a dozelor cu COVAX, a precizat Preşedinţia franceză.


Citește și : Derek Chauvin, simbolul abuzurilor polițienești din SUA

Acordurile cu COVAX presupun pentru început doar doze de vaccin AstraZeneca, însă acest mecanism ar urma în final să includă toate tipurile de vaccin de care dispune Europa, potrivit Franţei.

Programul COVAX este în prezent frânat de decizia Indiei – ce trebuia să producă doze pentru COVAX – de a bloca pentru moment exporturile sale de vaccinuri, a amintit Parisul.

Săptămâna trecută, programul internaţional COVAX a lansat o campanie în vederea colectării a 2 miliarde de dolari suplimentari pentru a putea rezerva doze de vaccin anti-COVID.

COVAX le permite celor 92 cele mai sărace ţări din lume să obţină doze de vaccin datorită fondurilor adunate de donatori. Mecanismul este co-administrat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), de alianţa pentru vaccinuri Gavi şi de Coaliţia pentru Inovaţii în Pregătirea pentru Epidemii (CEPI).

Citește și : Papa Francisc și-a programat o nouă vizită în Ecuador

Obiectivul programului este de a distribui suficiente doze pentru a vaccina până la 27% din populaţie în cele 92 de ţări cele mai sărace din lume până la sfârşitul anului.

Sistemul COVAX a furnizat deja peste 38 de milioane de doze către 113 ţări.