DISTRIBUIȚI
USPA News

Franţa este „îngrijorată” după evadarea a 800 de străini, rude ale jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI), dintr-o tabără din Siria şi cheamă încă o dată Ankara să pună capăt „cât mai rapid” ofensivei sale împotriva kurzilor, a declarat duminică purtătoarea de cuvânt a guvernului francez, citată de France Presse, potrivit agerpres.

„Bineînţeles că suntem îngrijoraţi de ce s-ar putea întâmpla şi de aceea dorim ca Turcia (…) să termine cât mai curând intervenţia pe care a început-o, pe care evident că am condamnat-o”, a spus Sibeth Ndiaye în emisiunea „Dimanche en Politique” la canalul televiziunii publice France 3.


Citește și : Turcia îşi intensifică ofensiva în nordul Siriei

Autorităţile kurde au anunţat duminică evadarea a aproximativ 800 de rude ale jihadiştilor din SI dintr-o tabără de persoane strămutate din nordul Siriei, situată în apropierea luptelor dintre forţele kurde şi proturce.

„Nu ştiu astăzi care sunt exact personalităţile care au fugit din tabără, a fost de la începutul acestei intervenţii armate o preocupare pentru Franţa”, a insistat purtătoarea de cuvânt, menţionând „jihadiştii francezi pe care am considerat întotdeauna că trebuie judecaţi la faţa locului”.

„Avem o diplomaţie extrem de activă”, a mai declarat dna Ndiaye, menţionând că preşedintele francez Emmanuel Macron „a avut ocazia (…) de a-i aminti lui Donald Trump care sunt preocupările franceze”, „condamnarea unanimă a Uniunii Europene în legătură cu această ofensivă unilaterală pe sol sirian”.

Citește și : Premierul canadian Trudeau, nevoit să poarte o vestă antiglonţ în timpul unui miting (media)

Franţa a cerut mai întâi o reuniune a Consiliului de Securitate al ONU, apoi alta a membrilor coaliţiei internaţionale care operează în prezent în Siria şi „am anunţat de asemenea că nu vom mai furniza arme Turciei”, a adăugat ea.

Ofensiva turcă intrată în a cincea zi a provocat proteste internaţionale şi a făcut peste 150 de morţi, dintre care 50 de civili, precum şi exodul a peste 130.000 de persoane.