DISTRIBUIȚI
afp

Franţa i-a cerut miercuri Italiei să permită acostarea navei umanitare Alan Kurdi, care se îndreaptă către portul francez Marsilia din cauză că nu a putut să-i debarce pe coastele italiene pe cei aproximativ 125 de migranţi salvaţi în Marea Mediterană, a anunţat Ministerul de Interne francez, potrivit AFP, scrie agerpres.

”Noi am dat mereu dovadă de solidaritate cu Italia de doi ani. Adoptăm un mecanism al solidarităţii pentru preluarea debarcărilor; îi cerem aşadar (Italiei) să răspundă favorabil solicitării făcute de organizaţia neguvernamentală de a acosta în portul sigur cel mai apropiat”, a indicat ministerul citat.


Citește și : Turnul Eiffel a fost redeschis după ce a fost evacuat în urma unei ameninţări cu bombă

Cei aproape 125 de migranţi salvaţi din Mediterana Centrală sunt transportaţi de vasul umanitar Alan Kurdi în Franţa, după ce Italia, Malta şi Germania au refuzat să-şi asume responsabilitatea pentru ei.

”Pasivitatea autorităţilor italiene şi germane ne constrânge să luăm această măsură”, a explicat Gorden Isler, directorul organizaţiei umanitare Sea-Eye, care administrează nava Alan Kurdi.

Vasul Alan Kurdi a salvat sâmbătă 133 de migranţi în apele internaţionale din largul coastelor Libiei. Opt migranţi au fost evacuaţi din motive medicale, fiind preluaţi de Garda de coastă italiană. În privinţa celorlalţi 125 de migranţi, Malta a refuzat să îi ajute, în timp ce Italia i-a transmis navei Alan Kurdi să contacteze autorităţile germane, care nu au dat un răspuns, a explicat organizaţia Sea-Eye.

Citește și : Italia cere garanţii privind repatrierile şi relocările migranţilor către alte state UE

 

La rândul său, portul francez Marsilia s-a declarat dispus să primească ”necondiţionat” nava, chiar dacă Franţa a refuzat întotdeauna o asemenea opţiune.