DISTRIBUIȚI
afp

Guvernul francez îşi menţine poziţia fermă în faţa grevei angajaţilor din domeniul transporturilor, Franţa intrând deja în a doua zi din perioada de trei luni în care au fost anunţate mai multe greve, scrie The Guardian, potrivit agerpres.

Până pe 28 iunie sunt programate greve pentru două zile din cinci împotriva schimbărilor propuse de Macron pentru reţeaua franceză de transport feroviar – SNCF. Este cea mai mai mare acţiune industrială împotriva preşedintelui francez de când şi-a început mandatul anul trecut.


Citește și : Șeful diplomaţiei nord-coreene se va întâlni cu omologul său rus pe 10 aprilie (Kremlin)

Guvernul a insistat că îşi va menţine poziţia. Ministrul Economiei, Bruno Le Maire, a declarat: „Abilitatea noastră de a ne menţine cu fermitate dorinţa de a transforma SNCF va fi decisivă pentru imaginea noastră internaţională”.

Prim-ministrul, Edouard Philippe, a avertizat că va urma o perioadă dificilă în disputa dintre Macron şi sindicate iar liderul de stânga Jean-Luc Melenchon a precizat că ţara este martoră la „începutul unei lupte pentru putere în societate cum nu a mai văzut până acum”.

Miercuri, aproape jumătate din personalul care lucrează în domeniul transporturilor şi majoritatea mecanicilor de pe trenuri erau aşteptaţi să îşi părăsească posturile. Doar foarte puţine trenuri regionale şi locale vor circula în timp ce doar unul din şapte trenuri de mare viteză îşi va parcurge traseul. Trenurile internaţionale către Spania şi Italia nu vor circula, dar trei din patru trenuri Eurostar către Londa vor funcţiona normal.

Sectorul transporturilor reprezintă o problemă politică riscantă în Franţa. În timpul campaniei, Macron nu a propus remanierea sistemului de transporturi, având o politică favorabilă liberalizării mediului de afaceri. Dar propunerile sale de a limita drepturile speciale de angajare ale muncitorilor din transporturi şi de a lista la bursă SNCF sunt controversate.

Citește și : SUA au luat o decizie cu privire la viitorul prezenţei militare în Siria şi o vor anunţa ‘în curând’